Distrugerea barajului Kakhovka va inunda zeci de mii de hectare de terenuri agricole din sudul Ucrainei și ar putea transforma în „deșert” cel puțin 500.000 de hectare de terenuri rămase fără irigații, a transmis ministerul agriculturii de la Kiev, potrivit Reuters.

Hersonul inundat dupa ce barajul din Nova Kakhovka a fost aruncat in aerFoto: Oleg TUCHYNSKY / AFP / Profimedia

Ucraina, un important producător și exportator mondial de cereale, a acuzat Moscova că a comis o crimă de război prin aruncarea în aer a barajului din epoca sovietică, care alimenta o stație hidroelectrică și care era ocupat de Rusia. Kremlinul dă vina pe Ucraina pentru dezastru.

„Distrugerea hidrocentralei Kakhovka va duce la faptul că terenurile din sudul Ucrainei s-ar putea transforma în deșert anul viitor", a informat ministerul agriculturii.

Acesta a precizat, într-un comunicat, că dezastrul va întrerupe alimentarea cu apă a 31 de sisteme de irigații din regiunile ucrainene Nipru, Herson și Zaporojie.

Ministerul a afirmat că în 2021 - înainte de invazia rusă - aceste sisteme asigurau irigarea a 584.000 de hectare de pe care fermierii au recoltat aproximativ 4 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase.

Distrugerea barajului a lăsat fără apă 94% din sistemele de irigații din regiunea Herson, 74% din cele din Zaporojie și 30% din cele din Nipru, potrivit sursei citate.

Estimări preliminare indică faptul că aproximativ 10.000 de hectare de teren agricol de pe malul drept (vestic) al regiunii Herson vor fi inundate.

„De câteva ori mai multe (terenuri vor fi sub ape) pe malul stâng al regiunii, care este în prezent ocupat", se spune în comunicat, fără a se preciza cât de multe cereale ar putea fi pierdute din cauza inundațiilor.

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solsky, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că țara ar putea recolta 18 milioane de tone de cereale în acest an.