Un rus aflat la bordul unei nave științifice blocate în gheața arctică în apropiere de Polul Nord a fost evacuat din motive medicale de un elicopter norvegian, în cadrul unei operațiuni spectaculoase, au anunțat miercuri serviciile de urgență norvegiene, potrivit AFP.

Elicopter norvegian într-o acțiune de salvareFoto: Captura Twitter

Evacuarea a avut loc marți seară de la bordul navei rusești Severny Polyus, la 86° nord, deasupra arhipelagului norvegian Svalbard, la aproximativ 240 de mile marine (444 km) de Polul Nord.

La cererea rușilor, autoritățile norvegiene au trimis un elicopter Super Puma de la Longyearbyen, principalul oraș din Svalbard, aflat la 500 de mile marine (925 km), pentru a-l evacua pe rus, a cărui stare a fost considerată prea gravă pentru a fi tratată la bordul navei.

„Așa ceva este la limita extremă a ceea ce poate face elicopterul" în ceea ce privește raza de acțiune, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Centrului norvegian de salvare din Bodø, Rune Danielsen.

„Fiecare mic detaliu contează atunci când zbori atât de departe: greutatea, vântul...", a adăugat el.

Operațiunea s-a desfășurat în conformitate cu acordurile bilaterale existente între Norvegia și Rusia în domeniul căutării și salvării în Arctica, în pofida deteriorării relațiilor dintre cele două țări de la invazia rusă în Ucraina.

Potrivit producătorului său, Airbus Helicopters, H215 Super Puma are o autonomie maximă de 866 km, fără un rezervor extern suplimentar.

Elicopterul norvegian a făcut o ultimă realimentare în nordul Svalbard, unde combustibilul este depozitat în prealabil pentru acest tip de misiune extremă în Arctica, iar apoi a fost alimentat din nou la bordul navei Severny Polyus, un vas de 83 de metri blocat în gheață în cadrul unei expediții științifice.

După ce a ajuns în siguranță la Longyearbyen în jurul orei 02:00, pacientul rus a fost evacuat la bordul unui avion medical. Starea sa actuală nu este cunoscută.