Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că avioanele de luptă F-16 construite în SUA pot fi înarmate cu bombe nucleare şi a avertizat că furnizarea lor Kievului va determina o escaladare a conflictului, informează Reuters.

Serghei LavrovFoto: MAXIM SHIPENKOV / AFP / Profimedia

„Trebuie să ţinem cont de faptul că una dintre modificările F-16 permite 'găzduirea' de arme nucleare", a spus Lavrov într-un discurs la o bază militară din Duşanbe, în Tadjikistan, potrivit informaţiilor furnizate pe site-ul Ministerului rus de Externe.

„Dacă nu înţeleg asta, atunci sunt nuli ca strategi şi planificatori militari", a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a refuzat marţi să discute despre capacităţile nucleare ale avioanelor de luptă F-16, dar a remarcat că preşedintele american Joe Biden a fost consecvent în declaraţiile sale în care a susţinut că nu doreşte o escaladare a războiului, cu siguranţă nu în domeniul nuclear.

„Scopul furnizării de avioane de luptă avansate este de a ajuta Ucraina să se apere, să îşi apere spaţiul aerian şi integritatea teritorială, punct", a spus Kirby.

Kirby a avut, de asemenea, un mesaj pentru Lavrov: "Dacă eşti îngrijorat de capacităţile militare ucrainene, atunci ar trebui să vă luaţi trupele şi să părăsiţi Ucraina".