Marți, Campania împotriva comerțului cu arme (CAAT) a pierdut procesul intentat în fața unui tribunal din Londra pentru a interzice vânzarea de arme britanice către Arabia Saudită, pe care mai multe ONG-uri au acuzat-o de încălcarea dreptului internațional în timpul intervenției sale în Yemen, potrivit AFP.

Copil din YemenFoto: Mohammed Mohammed (Xinhua)/Profimedia Images

Cei doi judecători însărcinați cu acest caz au considerat că a existat o „raționalitate continuă” în evaluarea riscurilor asociate cu utilizarea armelor vândute de Marea Britanie.

Arabia Saudită a intervenit militar în Yemen din 2015, conducând o coaliție regională în sprijinul forțelor proguvernamentale care se opun rebelilor houthi susținuți de Iran.

Conflictul a făcut zeci de mii de victime și a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit Organizației Națiunilor Unite. Țara se află într-o perioadă de acalmie de la un armistițiu mediat de ONU în aprilie 2022.

Pentru ONG-ul CAAT, guvernul britanic „nu ar trebui să înarmeze Arabia Saudită. Aceste vânzări de arme sunt ilegale și ar trebui să înceteze”, a declarat pentru AFP purtătoarea sa de cuvânt Emily Apple la deschiderea procesului în ianuarie.

În 2019, în urma unui proces anterior lansat de CAAT, Londra a fost obligată să oprească vânzările sale de arme către regimul saudit.

Instanța a constatat că guvernul nu a evaluat anterior dacă coaliția condusă de Riad a comis încălcări ale dreptului umanitar internațional. Prin urmare, a cerut guvernului să reexamineze legitimitatea vânzărilor sale.

Un an mai târziu, în vara anului 2020, guvernul și-a reluat vânzările, argumentând că, în urma examinării, nu a existat niciun risc evident ca exportul de echipamente militare către Arabia Saudită să poată fi utilizat pentru a comite o încălcare gravă a dreptului umanitar internațional.

Această reluare a vânzărilor a fost cea pe care CAAT o contesta în noua procedură.

James Eadie, avocatul Departamentului de Comerț, care este responsabil de eliberarea licențelor de export de arme, a susținut în timpul procesului că, din 2019, „a existat o analiză atentă și detaliată” a evenimentelor de pe teren și „o încercare onestă de a aborda problema identificată” de instanțe.

Potrivit analizei CAAT, bazată pe datele furnizate de guvern, Marea Britanie a acordat licențe de vânzare de arme în valoare de cel puțin 7,9 miliarde de lire sterline Arabiei Saudite de la începutul campaniei sale în Yemen, în 2015.

Într-un comunicat, ONG-ul s-a declarat „dezamăgit” de această decizie, „în special pentru poporul yemenit ale cărui vieți au fost distruse de bombele britanice”.