Marți, justiția americană examinează apelul unei asociații conservatoare care vrea să afle mai multe despre viza acordată prințului Harry, în ciuda faptului că acesta a recunoscut că a consumat droguri în Statele Unite, scrie AFP.

Prințul Harry și MeghanFoto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Departe de tribunalul londonez unde ducele de Sussex tocmai a depus mărturie împotriva „ostilității” presei față de el, un judecător federal din Washington va consacra o audiere unei cereri mai tehnice depuse de Heritage Foundation.

În temeiul legilor privind libertatea de informare, fundația solicită dosarele de imigrare ale prințului, care s-a despărțit de familia regală britanică și s-a stabilit în California împreună cu soția sa americană Meghan Markle.

Fiul cel mic al regelui Charles al III-lea „a recunoscut public (...) o serie de infracțiuni legate de droguri în Statele Unite și în străinătate. Legislația americană face în mod normal ca astfel de persoane să nu aibă dreptul de a intra” în această țară, potrivit apelului acestei fundații, foarte influentă în mediile juridice conservatoare.

Ea se bazează în special pe memoriile prințului Harry, publicate în ianuarie, în care acesta a recunoscut că a consumat canabis, substanțe psihotrope și cocaină în Regatul Unit, în Lesotho și pe teritoriul american.

În 2002, „la casa de la țară a cuiva, în timpul unui weekend de vânătoare, mi s-a oferit o linie, iar de atunci am mai luat câteva”, scrie el în special în „Le Suppléant”, unde povestește de asemenea că a „înghițit” ciuperci halucinogene la o petrecere la Los Angeles în 2016.

„Drogurile psihedelice mi-au făcut și ele bine. Le-am luat pentru distracție timp de câțiva ani (...) apoi în scopuri terapeutice, medicale”, adaugă el, descriindu-se ca un tânăr „nefericit”, gata să încerce orice pentru a „schimba status quo-ul”.

Heritage Foundation amintește că și altor celebrități, printre care fotbalistul Maradona și cântăreața Amy Winehouse, li s-a refuzat intrarea în Statele Unite din cauza consumului de droguri.

În special, ea dorește să aibă acces la chestionarul care trebuie completat pentru a intra în Statele Unite, în care fiecare solicitant trebuie să spună dacă a consumat vreodată droguri.

Deși recunoaște că aceste documente „pot prezenta un anumit interes pentru public”, guvernul federal replică că „nu dispune în prezent de suficiente informații pentru a aprecia dacă alte interese sunt mai importante” și afirmă că nu există o nevoie urgentă de a face public acest dosar.