Întăririle pentru forța de menținere a păcii a NATO (KFOR) au început să sosească în Kosovo în urma tulburărilor de săptămâna trecută din nordul țării, a declarat luni alianța, relatează Reuters.

Ciocniri violente între protestatarii sârbi și forțele de ordine în nordul KosovoFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Violența a izbucnit după ce autoritățile din Kosovo au instalat primari etnici albanezi în birourile din municipalitățile din nord, după ce au fost aleși cu o rată de participare de doar 3,5%, după ce sârbii care formează o majoritate în regiune au boicotat alegerile locale.

În urma ciocnirilor, au fost răniți 30 de membri ai forței NATO de menținere a păcii cunoscute sub numele de KFOR, precum și 52 de protestatari sârbi.

''Aproximativ 500 de membri ai Brigăzii de infanterie mecanizată 65 din Turcia vor constitui cea mai mare parte a întăririlor'', a precizat pe Twitter purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

NATO a decis să desfășoare 700 de forțe de menținere a păcii suplimentare în Kosovo, întărind contingentul de 4.000 de oameni, ca răspuns la criză, iar secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, a declarat joi că este gata să trimită mai mulți.

"NATO va rămâne vigilentă. Vom fi acolo pentru a asigura un mediu sigur și securizat și, de asemenea, pentru a calma și reduce tensiunile", a declarat el reporterilor în marja unei reuniuni a miniștrilor de externe ai NATO la Oslo.