Modificările radicale aduse sistemului judiciar al Poloniei de către guvernul său naționalist încalcă legislația UE, punând în pericol independența judecătorilor, a decis luni Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), relatează Reuters.

protest pentru independenta judecatorilor in PloniaFoto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Instanța supremă a Uniunii Europene a anulat luni mai multe elemente ale reformei judiciare a Poloniei pentru încălcarea principiilor democrației blocului, adăugând presiune asupra partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), care se confruntă cu alegeri în această toamnă.

Luni, Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a declarat că publicarea online a declarațiilor de apartenență a judecătorilor la asociații, fundații non-profit sau partide politice le-a încălcat dreptul la viață privată și ar putea fi folosită pentru a le influența.

Instanța cu sediul în Luxemburg a enumerat acest element împreună cu câteva altele în revizuirea judiciară PiS care dăunau independenței judecătorilor și, prin urmare, subminau statul de drept.

„Reforma justiției poloneze din decembrie 2019 încalcă legislația UE”, se arată într-un comunicat al instanței. „Valoarea statului de drept este o parte integrantă a identității Uniunii Europene”.

Un ministru adjunct al justiției din Polonia, Sebastian Kaleta, a respins rapid decizia drept „farsă”.

Cazul a fost introdus de Comisia Europeană, care reprezintă puterea executivă a UE, care deține bugetul blocului și are sarcina de a aplica legi comune în toate cele 27 de state membre. Procesul a fost susținut de Belgia, Finlanda, Danemarca, Suedia și Țările de Jos.

Hotărârea este definitivă, ceea ce înseamnă că Polonia trebuie acum să modifice elementele structurii sale judiciare evaluate de CJUE ca fiind ilegale. În cazul în care Varșovia nu reușește să facă acest lucru, CJUE ar putea impune penalități financiare suplimentare.

Ce amenzi a plătit Polonia dn cauza reformei sale judiciare

În 2021, CJUE a decis că sistemul mai larg introdus de PiS pentru poliția judecătorilor polonezi a fost, de asemenea, împotriva legilor UE. Ulterior, a impus amenzi zilnice de 1 milion de euro pentru ca Varșovia să suspende Camera disciplinară a Curții care permitea sancționarea judecătorilor pentru verdictele lor.

Amenzile au fost apoi reduse la 500.000 pe zi în aprilie anul trecut, după ce Polonia a făcut unele amendamente și instanța a considerat că autoritățile poloneze au implementat reforme parțiale – deși insuficiente – pentru a restabili independența judecătorilor.

Confruntarea cu CJUE a costat Polonia 557 de milioane de euro în amenzi, a informat presa poloneză, potrivit Politico.

Ministrul polonez al Afacerilor UE Szymon Szynkowski vel Sek a declarat că unele dintre problemele semnalate de CJUE au fost deja abordate. „Acest statut juridic contestat a suferit modificări semnificative, a fost modificat”, a spus el reporterilor.

Cu toate acestea, criticii PiS din țară și din străinătate spun că schimbările ample au expus instanțele și judecătorii polonezi la amestec politic direct. De asemenea, ei denunță PiS pentru restricționarea drepturilor femeilor, persoanelor LGBT și migranților.

Comisia Europeană a blocat accesul Varșoviei la 35,5 miliarde de euro fonduri pentru redresarea posdpandemie.