Presa germană l-a asemănat pe cancelarul Olaf Scholz cu un "vulcan în erupţie", după ce şeful guvernului a ieşit din rezerva sa obişnuită şi a susţinut cu pasiune şi înflăcărare trimiterea de ajutor militar în Ucraina, după ce a fost huiduit de militanţi anti-război la un eveniment organizat vineri seara în oraşul Falkensee, din apropiere de Berlin, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

Olaf Scholz alaturi de alti lideri mondiali la summitul G20 din BaliFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Câteva zeci de protestatari l-au huiduit şi ironizat pe cancelar în timpul evenimentului "Festivalul Europei", scandând: "Iubitorilor de război" şi "Pace fără arme". Unii dintre protestatari purtau tricouri cu mesaje anti-vaccin, iar alţii agitau un steag albastru cu un porumbel alb, un simbol al mişcării antinucleare din Germania de Vest din anii 1980.

În cele din urmă, Scholz le-a răspuns celor care îl admonestau. "În primul rând: iubitori de război", a strigat el, ţinând microfonul cu ambele mâini. "Putin este cel care iubeşte războiul. A invadat Ucraina cu 200.000 de soldaţi, a mobilizat mult mai mulţi şi a riscat vieţile propriilor cetăţeni pentru un vis imperialist. Putin vrea să distrugă Ucraina". Preşedintele Rusiei a ucis mulţi ucraineni, inclusiv copii şi bătrâni. "Asta este crimă", a spus Scholz în discursul improvizat, care a durat aproximativ patru minute. "Pacea şi libertatea sunt atacate în acest război", a argumentat el.

Scholz, avocat de formaţie, este cunoscut de obicei pentru modul său concis şi reţinut de a vorbi în public, deşi în trecut a mai ridicat tonul în momente strategice, la evenimente de campanie sau la dezbateri în Bundestag.

"Scholz este ca un vulcan", a scris luni Süddeutsche Zeitung. "El erupe rar, dar când o face, încep să sară scântei", a afirmat cotidianul german.