Președintele venezuelean Nicolas Maduro se află luni într-o vizită surpriză efectuată în Arabia Saudită, primirea sa de către Riad fiind privită de unii analiști drept un nou gest de distanțare a regatului saudit față de Statele Unite, relatează Reuters.

Nicolas MaduroFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Maduro a fost întâmpinat pe aeroportul din Jeddah, un oraș aflat pe coasta Mării Roșii și considerat principala poartă către orașul sfânt Mecca. El a fost primit de către guvernatorul adjunct al regiunii Mecca, prințul Badr bin Sultan, și alți oficiali.

Maduro a ajuns în Arabia Saudită după ce a participat în cursul weekendului la ceremonia de învestire a președintelui turc Recep Erdogan pentru încă un mandat.

Vizita lui Maduro în Arabia Saudită luni este doar ultima dintr-o serie care marchează o reclădire a alianțelor regatului fără binecuvântarea celui mai important aliat al său, Statele Unite.

Liderul venezuelean a invitat Arabia Saudită să se alăture blocului BRICS (Brazilia-Rusia-India-China-Africa de Sud) în timpul vizitei sale.

În ultimele luni Riadul și-a restabilit relațiile diplomatice cu Iranul, cel mai mare adversar regional al său, și Siria, consolidându-și totodată cooperarea cu China și Rusia.

Creșterea producției de petrol, un ghimpe în relația dintre saudiți și SUA

Arabia Saudită nu a oferit vreun motiv pentru vizita lui Maduro însă ea vine în contextul în care țările membre ale OPEC au încercat din nou să se coordoneze pentru a împiedica scăderea prețurilor la petrol.

Vizita lui Maduro este cu atât mai remarcabilă întrucât ea survine cu doar o zi înainte ca secretarul american de stat Antony Blinken să aterizeze la Riad pentru discuții cu conducerea țării.

Relațiile dintre Arabia Saudită și administrația democrată de la Washington s-au răcit dramatic după ce Riadul a refuzat să susțină în cadrul OPEC o creștere a producției mondiale de petrol pentru a reduce presiunile inflaționiste resimțite în țările din întreaga lume.

În vara anului trecut președintele american Joe Biden se deplasase personal în regatul saudit pentru a face lobby pentru creșterea producției de petrol.