O femeie care a petrecut ultimii 20 de ani în închisoare pentru uciderea celor patru copii ai săi a fost graţiată luni în New South Wales, Australia, după ce în urma unei revizuiri s-a constatat că există bănuieli legitime cu privire la condamnările iniţiale, informează Reuters.

InstantaFoto: Maren Winter | Dreamstime.com

Kathleen Megan Folbigg a fost condamnată în 2003 pentru uciderea copiilor săi. Folbigg a susţinut că este nevinovată şi că toţi cei patru copii au murit din cauze naturale.

O anchetă iniţială din 2019 a constatat că dovezile au întărit vinovăţia lui Folbigg. Însă a doua anchetă, condusă de fostul judecător-şef Thomas Bathurst a revizuit condamnările în 2022, după ce noi dovezi au sugerat că doi dintre copii aveau o mutaţie genetică care le-ar fi putut cauza moartea.

Procurorul general din New South Wales, Michael Daley, a graţiat-o luni pe Folbigg, după ce ancheta lui Bathurst a conchis că există bănuieli legitime la fiecare condamnare.

„Rezultatul de astăzi este confirmarea faptului că sistemul nostru judiciar este capabil să facă dreptate şi demonstrează că statul de drept este o bază importantă a sistemului nostru democratic”, a spus Daley, citat de news.ro.

„Având în vedere tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani, este imposibil să nu simţim compasiune pentru Kathleen şi Craig Folbigg”.

Graţierea necondiţionată îi permite lui Folbigg să devină liberă, dar nu îi anulează condamnările.

Într-o notă adresată procurorului general, Bathurst a precizat că există o posibilitate rezonabilă ca trei dintre copii să fi murit din cauze naturale, doi din cauza unei mutaţii genetice cunoscute sub numele de CALM2-G114R şi unul din cauza unei tulburări neurogene subiacente.

Astfel de îndoieli au compromis apoi cazul în legătură cu uciderea din culpă a celui de-al patrulea copil al ei, a adăugat Bathurst.

Potrivit BBC, cei patru copii au murit în perioada 1989 – 1999, la vârste de 19 zile până la 19 luni. (sursă foto DreamsTime)