Un boom supersonic s-a produs duminică la Washington, după ce două avioane de luptă s-au ridicat de la sol pentru a intercepta o aeronavă civilă care nu răspundea. Avionul ușor s-a prăbușit în statul american Virginia, potrivit unor responsabili citaţi de AFP.

Pilot pe F-16 Fighting FalconFoto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Locuitorii capitalei federale a Statelor Unite şi ai suburbiilor acesteia au auzit un zgomot asurzitor care a zguduit ferestrele şi pereţii pe kilometri în jur şi a ridicat multe întrebări pe reţelele de socializare.

Cele două avioane de luptă au decolat de la baza Andrews, în Maryland, a declarat pentru AFP un responsabil al Pentagonului, pentru a urmări un aparat descris de Aviaţia civilă americană (FAA) drept o aeronavă uşoară Cessna Citation care s-a prăbuşit apoi într-o zonă muntoasă din sud-vestul Virginiei.

La locul prăbuşirii nu s-au găsit supravieţuitori, a precizat poliţia din statul Virginia, potrivit Reuters.

Site-urile de urmărire a zborurilor au arătat că avionul privat s-a întors după ce a ajuns la destinaţie, îndreptându-se spre sud.

„Zgomotul puternic care s-a auzit în zona metropolitană a Washingtonului a fost cauzat de un zbor autorizat al Departamentului Apărării. Acest zbor a provocat un bang supersonic", a indicat pe Twitter Biroul de gestionare a urgenţelor din oraşul Annapolis, situat la aproximativ 50 de kilometri est de capitala federală.

Ce se știe despre avionul prăbușit

Potrivit unei surse, la bordul avionului uşor erau patru persoane.

Un avion Cessna Citation poate transporta chiar şi 12 pasageri.

Avionul prăbuşit era înregistrat în Florida, pe numele firmei Encore Motors din Mellbourne.

Proprietarul firmei, John Rumpel, a declarat pentru Washington Post că la bord erau fiica lui, o nepoată şi dădaca acesteia.

Armata americană a încercat să îl contacteze pe pilot, însă acesta nu a răspuns apelurilor. Avionul s-a prăbuşit în apropiere de George Washington National Forest din Virginia.

Avionul Cessna părea să zboare cu pilot automat, potrivit unei surse.

Un oficial a precizat că prăbuşirea avionului nu a fost cauzată de avioanele de luptă care îl urmăreau.

Aparatul Cessna decolase de pe aeroportul din Elizabethton, Tennessee, şi ar fi trebuit să aterizeze pe aeroportul Long Island MacArthur din New York. (news.ro, Agerpres)