„Poate crezi că merită să-ți sacrifici vacanțele, timpul în familie sau odihna pentru cariera ta – mai ales dacă asta ar duce la o mărire de salariu sau la o promovare”, spune fostul președinte american Barack Obama, „dar să știi că toate astea nu te vor face mult mai fericit”, a spus Obama la podcastul „This Is Working” al LinkedIn News, citat de moneyreview.gr

Michelle și Barrack Obama în BarcelonaFoto: Emilio Utrabo / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

„Tinerii ar trebui să caute un loc de muncă pe care îl consideră interesant, dar care nu ar trebui să acționeze ca un substitut pentru celelalte lucruri importante din viețile noastre – voluntariat, familie, prietenii, participare civică ”.

Problema, a adăugat Obama, este că mulți oameni echivalează succesul cu obținerea de bani sau cu un avans în carieră. „Dar o mare parte din ceea ce este important în viață s-ar putea să nu vină prin muncă.”

Sfatul lui pentru cele două fiice ale sale: „Nu lăsa setea ta de succes să te împiedice să te bucuri de viață”.

Declarația lui Obama urmează unei serii de declarații similare ale miliardarilor care s-au lăsat conduși de muncă, punându-și viața familială pe locul al doilea.

Luna trecută, co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, le-a spus absolvenților Universității Northern Arizona că s-a sacrificat prea mult pentru a-și construi imperiul de firme și că avea așteptări nerealiste ca toți angajații săi să se sacrifice la fel de mult.

„Când aveam vârsta voastră, nu credeam în vacanțe, nu credeam în weekenduri și credeam că oamenii cu care lucram ar trebui să facă la fel”, a spus Gates, menționând că a fost nevoie să devin tată pentru a realiza că „în viață există mai mult decât muncă”.

În mod similar, CEO-ul Tesla, Elon Musk, i-a spus luna trecută lui David Faber de la CNBC că tactici precum să stai treaz până târziu și să dormi sub birou pentru a-ți termina munca s-au dovedit a fi adevărate obstacole pentru productivitatea lui.

„Am încercat să dorm mai puțin, dar... chiar dacă sunt treaz mai multe ore, fac mai puține lucruri”, a spus Musk.

Cei mai fericiți și de succes oameni sunt cei care acordă prioritate vieții personale la fel de mult ca și vieții lor profesionale, a spus Obama.

„Familia ta, timpul petrecut acasă, vor fi mai importante pentru tine pe termen lung”, a conchis fostul președinte al SUA