Un înalt oficial ungar din cabinetul lui Viktor Orban a făcut, cu ocazia aniversării Tratatului de la Trianon, o serie de declarații cu un puternic accent naționalist precum „nu vom permite ca frontierele să ne despartă de semenii noștri” sau „am decis să începem reunificarea națiunii”.

Aniversarea Tratatului de la Trianon, prilej de declarații revizoniste pentru oficialii ungariFoto: Tomtheace | Dreamstime.com

„Conștiința națională și speranța au dat putere maghiarilor blocați în afara granițelor după Trianon. Speranța că va exista un viitor maghiar în Bazinul Carpati”, a declarat Péter Szilágyi, secretarul de stat adjunct pentru politică națională din cadrul cancelariei premierului Orban, potrivit hirado.hu.

Péter Szilágyi a subliniat, cu ocazia ceremoniei de predare-primire a Podului Unității din județul Veszprém, că după „dictatul de pace de la Trianon", maghiarii au fost animați de speranța că „limba noastră maternă, tradițiile și cultura noastră nu vor face parte doar din memorie, ci vor deveni o realitate a vieții de zi cu zi".

„Din 2010, guvernul maghiar a lucrat pentru a îndeplini această speranță. În acest spirit, 150.000 de maghiari care trăiesc în străinătate au devenit parte a Ungariei din punct de vedere juridic. Obiectivul guvernului este de a le permite maghiarilor care trăiesc în străinătate să prospere în țara lor natală și de a consolida identitatea maghiară a comunităților lor", a adăugat el.

„Am decis să începem reunificarea națiunii”

Péter Szilágyi a declarat că prin decizia luată în urmă cu 13 ani, „nu vom permite ca frontierele să ne despartă de semenii noștri".

„Am decis să începem reunificarea națiunii, iar maghiarii care trăiesc în străinătate vor deveni din nou membri cu drepturi depline ai națiunii", a spus el.

Datorită sprijinului rețelei de instituții de învățământ maghiare din străinătate, 300.000 de copii pe an vor putea beneficia de educație de calitate în limba maternă în Bazinul Carpatic și în întreaga lume, a subliniat înaltul oficial ungar.

El a spus, de asemenea, că guvernul oferă, de asemenea, sprijin pentru elevii care frecventează școlile publice din Ungaria, astfel încât aceștia să poată vizita cel puțin o dată zonele locuite de maghiari din țările vecine.

„Scopul politicii naționale este de a crește gradul de conștientizare a responsabilității noastre față de maghiarii care trăiesc dincolo de granițele noastre. Maghiarii au trecut testul timpului și, datorită politicii naționale din ultimii ani, sunt mai puternici ca niciodată", a mai declarat Péter Szilágyi.

(Foto articol ©Tomtheace|Dreamstime.com)