Coreea de Nord a criticat vehement Consiliul de Securitate al ONU pentru că discută despre recenta sa lansare de satelit în urma unei „cereri americane gangsterești", transmite Reuters.

Kim Yo JongFoto: KCNA via KNS / AP / Profimedia

Statele Unite au solicitat săptămâna trecută o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre încercarea Coreei de Nord de a plasa pe orbită primul său satelit de spionaj, care s-a soldat cu un eșec, racheta de propulsie și încărcătura utilă prăbușindu-se în mare.

Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un și o figură importantă a partidului de guvernământ, a declarat că, acceptând „cererea de tip gangster" a Washingtonului și ignorând dreptul Coreei de Nord la dezvoltarea spațială, Consiliul de Securitate arată că este un „apendice politic" al SUA.

„Sunt foarte nemulțumită de faptul că Consiliul de Securitate al ONU cere atât de des socoteală pentru exercitarea de către RPDC a drepturilor sale ca stat suveran, la cererea SUA, și condamn și resping cu amărăciune acest lucru ca fiind cel mai nedrept și părtinitor act de ingerință în afacerile sale interne și de încălcare a suveranității sale", a declarat Kim într-o declarație transmisă de agenția de presă de stat KCNA.

Referindu-se la lansarea satelitului, ea a declarat că Coreea de Nord are dreptul de a se apăra împotriva amenințărilor din partea SUA și a aliaților săi, despre care spune că intensifică tensiunea prin exerciții militare.

Rezoluțiile privind sancțiunile ONU sunt „produsul politicii ostile a SUA și a forțelor sale vasale", iar Coreea de Nord nu le va recunoaște niciodată, a spus ea, angajându-se să își exercite drepturile suverane, inclusiv lansarea de sateliți de spionaj.