Trei astronauți chinezi s-au întors în siguranță pe Pământ după o perioadă petrecută la bordul stației spațiale Tiangong, a informat presa de stat, calificând misiunea drept „un succes complet”.

Unul dintre cei 3 astronauti reintorsi pe TerraFoto: Lian Zhen / Xinhua News / Profimedia

Capsula de întoarcere a navei spațiale Shenzhou-15 a aterizat la un loc de aterizare din regiunea Mongoliei Interioare din nordul Chinei, potrivit agenției de știri de stat Xinhua.

Astronauții Fei Junlong, Deng Qingming și Zhang Lu au ieșit din capsulă în „condiție fizică bună”, a informat duminică Xinhua.

Imaginile au arătat oficiali medicali îmbrăcați în salopete albe și măști de față, înfășând astronauții în pături albastre și ducându-i departe de locul arid de aterizare, unde capsula de culoarea cupru zăcea flancată de steaguri roșii.

Trio-ul petrecuse șase luni la stația spațială Tiangong, efectuând ieșiri în spațiu și o varietate de experimente științifice.

China a trimis săptămâna trecută încă trei astronauți - inclusiv primul său civil pe orbită - pe stația spațială, ca parte a misiunii succesoare Shenzhou-16.

A doua cea mai mare economie a lumii a pompat miliarde de dolari în programul său spațial condus de armate, într-un efort de a ajunge din urmă cu Statele Unite și Rusia.

Beijingul își propune să trimită o misiune cu echipaj pe Lună până în 2030 și intenționează să construiască o bază pe suprafața lunară.