Hong Kong-ul a sporit duminică securitatea în jurul unui parc în care zeci de mii de oameni obișnuiau să se adune pentru a comemora represiunea sângeroasă din Piața Tiananmen, asigurându-se că nu vor fi proteste cu ocazia celei de-a 34-a aniversări a evenimentului, scrie presa locală.

Comemorare a sângeroaselor evenimente din 4 iunie 1989, când a avut loc reprimarea mişcării pro-democraţie din Piaţa TiananmenFoto: KEIZO MORI / UPI / Profimedia

În anii trecuți, locuitorii din Hong Kong se îndreptau spre Victoria Park și cartierul Causeway Bay pentru a comemora evenimentele din 4 iunie 1989, însă în acest weekend, parcul găzduiește un carnaval organizat de grupuri pro-Beijing, cu zeci de polițiști.

Poliția a percheziționat sâmbătă cumpărătorii din Causeway Bay și a evacuat posibilii activiști. Corespondenții AFP l-au văzut pe artistul Sanmu Chen scandând „Nu uitați de 4 iunie!” înainte de a fi urcat într-un autobuz al poliției.

Discuția asupra represiunii de la Tiananmen este foarte sensibilă pentru conducerea comunistă a Chinei, iar comemorarea este interzisă pe continent.

În urmă cu treizeci și patru de ani, guvernul a trimis trupe și tancuri în Piața Tiananmen din Beijing pentru a destrăma protestele pașnice, zdrobind brutal un val de demonstrații care cereau schimbarea politică.

Sute de oameni – după unele estimări, peste 1.000 – au fost uciși.

Timp de decenii, Hong Kong a fost singurul oraș chinez unde aveau loc comemorări- un indicator al libertăților și pluralismului politic oferite de statutul său semi-autonom.

Dar privegherea din Parcul Victoria a fost interzisă din 2020, anul în care Beijingul a impus o lege dură a securității naționale pentru a înăbuși disidența.