Sub-secretarul american de stat pentru Asia de Sud-Est, Daniel Kritenbrink, va efectua o vizită oficială la Beijing în zilele următoare, a anunţat sâmbătă Departamentul de Stat de la Washington, care face astfel un nou efort în direcţia încălzirii relaţiilor dintre SUA şi China, relatează agențiile France-Presse și Agerpres.

ChinaFoto: Hyotographics | Dreamstime.com

În cursul acestei vizite, înaltul diplomatul american „va discuta chestiuni cheie în relaţiile” dintre Washington şi Beijing şi va fi însoţit de o responsabilă a Casei Albe însărcinată cu relaţiile SUA cu China şi Taiwan.

Daniel Kritenbrink se va deplasa de asemenea în Noua Zeelandă, iar întregul său turneu regional va fi în perioada 4-10 iunie.

Mai multe întâlniri între responsabili americani şi chinezi au avut loc recent, ceea ce sugerează o încercare de reluare a dialogului între SUA şi China, după ce Washingtonul a adresat Beijingului o multitudine de critici publice pentru poziţia sa favorabilă Rusiei în războiul din Ucraina, pentru revendicările asupra Taiwanului sau pătrunderea în spaţiul aerian american a unui balon chinez misterios.

În timpul unei vizite efectuate luna trecută în Japonia, preşedintele american Joe Biden a apreciat că relaţiile dintre Washington şi Beijing ar trebui să cunoască un „dezgheţ foarte curând”.

Cu toate acestea, Beijingul a respins invitaţia SUA pentru o întrevedere între secretarul american al apărării Lloyd Austin şi omologul său chinez Li Shangfu care să se desfăşoare în timpul unei conferinţe de securitate la Singapore. În cele din urmă, cei doi responsabili au avut acolo o scurtă discuţie vineri.

CITEȘTE ȘI:

___

(Foto articol @ Hyotographics | Dreamstime.com)