Papa Francisc va vizita Mongolia în perioada 31 august - 4 septembrie, a anunţat sâmbătă Vaticanul, fără a oferi mai multe detalii despre programul călătoriei.

Papa FranciscFoto: AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Acceptând invitaţia preşedintelui Mongoliei şi a autorităţilor Bisericii din ţară, Papa Francisc va efectua o vizită apostolică în Mongolia în perioada 31 august - 4 septembrie anul acesta. Programul şi mai multe detalii vor fi comunicate în următoarele săptămâni”, a anunţat în acest comunicat directorul serviciului de presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni.

Aceasta este prima vizită a unui papă în această ţară predominant budistă din Asia de Est, care are una dintre cele mai mici comunităţi catolice din lume, cu doar aproximativ 1.500 de oameni din trei milioane de locuitori.

Francisc, care preferă „periferiile” bastioanelor catolice occidentale, şi-a anunţat în februarie planul de a vizita această ţară cu care Sfântul Scaun a stabilit relaţii diplomatice în 1992.

Cuprinsă între Rusia - al cărei satelit era pe vremea Uniunii Sovietice - şi China - care absoarbe 86% din exporturile sale - Mongolia este o ţară bogată în resurse minerale din care o mare treime dintre locuitori sunt păstori nomazi. Ţara a fost afectată de scandaluri de corupţie şi instabilitate politică de la apariţia democraţiei şi sfârşitul jugului sovietic în 1990. În august 2022, papa l-a numit cardinal pe misionarul italian Giorgio Marengo, prefect apostolic al lui Ulan Bator, care la 48 de ani a devenit cel mai tânăr cardinal din lume.

De la alegerea sa în 2013, şeful Bisericii Catolice a făcut 41 de călătorii în străinătate şi a vizitat aproximativ 60 de ţări. În ciuda sănătăţii din ce în ce mai fragile, a spitalizării la sfârşitul lunii martie pentru pneumonie şi dureri de genunchi care îl obligă să se deplaseze în scaun cu rotile sau cu ajutorul unui baston, Jorge Bergoglio continuă să călătorească. După vizite în Republica Democratică Congo (RDC), Sudanul de Sud şi apoi Ungaria anul acesta, el urmează să călătorească în Portugalia în perioada 2-6 august pentru Zilele Mondiale a Tineretului (ZMJ) şi este aşteptat la Marsilia, în Franţa, pe 23 septembrie. (News.ro)