Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, a promulgat vineri o lege care interzice acordarea de asistență medicală minorilor transgender, extinzând și mai mult restricțiile privind accesul la tratament pentru acești tineri în Statele Unite, transmite AFP.

Greg Abbott, guvernatorul statului TexasFoto: Sergio Flores / AFP / Profimedia Images

Greg Abbott se aliniază astfel la o poziție deja adoptată de guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, de asemenea republican, care a promulgat o lege similară în luna mai.

Texasul și Florida ocupă locurile doi și trei în topul celor mai populate state din Statele Unite.

Legea adoptată în Texas interzice profesioniștilor din domeniul sănătății să prescrie medicamente care blochează hormonii sau să efectueze intervenții chirurgicale pentru a modifica sexualitatea oricărei persoane sub 18 ani.

Ea va intra în vigoare la 1 septembrie. Legislația include o excepție pentru minorii care primesc deja medicamente de blocare a hormonilor sau terapie hormonală.

În astfel de cazuri, însă, este prevăzută oprirea treptată a medicației într-o perioadă de timp corespunzătoare.

Democrații au reclamat încălcarea drepturilor fundamentale, iar vineri, Uniunea Americană pentru Libertăți Civile din Texas a anunțat că a inițiat o acțiune în justiție împotriva noii legi.

„Guvernatorul Abbott nu îi poate împiedica pe tinerii trans să se dezvolte în Texas - și îl vom da în judecată pentru a ne asigura că nu o va face", a scris organizația pe Twitter.

Aproximativ zece state din SUA, conduse de republicani, au decis să impună restricții asupra minorilor transgender.

În martie, președintele democrat Joe Biden a declarat că astfel de „atacuri" asupra drepturilor persoanelor transsexuale sunt „antiamericane și trebuie să înceteze".