„Kosovo nu are de gand sa ramana sub obladuirea si controlul SUA si NATO”, sustine analistul Evgheni Krutikov, de la Institutul pentru Europa rasariteana. Potrivit acestuia, in urmatorii cinci ani, Pristina va avea nevoie de protectoratul american si al NATO pentru a pune la punct sistemul puterii de stat si pentru a finaliza operatiunea, mai mult sau mai putin blanda, de alungare a minoritatii sarbe. Dupa care kosovarii vor izgoni, pur si simplu, fortele NATO din tara, si o vor face cu ajutorul armelor furnizate de SUA, conform aprobarii semnate recent de George W. Bush.

Presedintele Bush a semnat miercuri un pachet de documente care deschid calea livrarilor de armament din SUA catre autoproclamatul guvern al Kosovo. In opinia liderului american, aceasta masura „va servi consolidarii securitatii SUA si pacii in intreaga lume”. In realitate, spun specialistii, armele americane pot fi curand indreptate chiar impotriva americanilor.

Kosovo nu are de gand sa mai ramana mult timp sub obladuirea si controlul SUA si al NATO, scrie ziarul RBK Daily. Crearea de forte militare independente in Kosovo este parte a „Planului Ahtisaari”, propus de ONU la insistentele Rusiei, dar transpus acum in viata de SUA si de alte state, care au recunoscut independenta provinciei.

Conform respectivului plan, efectivul armatei kosovare nu trebuie sa depaseasca 2.500 de oameni, dotati cu arme de foc usoare. Potrivit datelor oficiale, Corpul de aparare a Kosovo, format din combatantii Armatei de eliberare a Kosovo si subordonat guvernului de la Pristian, numara de doua ori mai mult – 5.000 de oameni. In orice moment, lor li se pot adauga 27.000 de rezervisti. Armata kosovara are suficient armament, dar in mare parte este vorba de arme vechi, ramase de la armata iugoslava si care nu corespund standardelor NATO. „Inarmarea fortelor militare kosovare reprezinta un pas firesc al SUA in cadrul programului de recunoastere a independentei Kosovo”, a constatat analistul Evgheni Krutikov.

Altceva e uluitor, scrie RBK: nici administratia SUA, nici conducerea NATO, nimeni nu isi da seama ca, primind armament american, albanezii kosovari il vor intoarce, mai devreme sau mai tarziu, impotriva SUA. Practic, guvernul de la Pristina nu face un secret din intentia de a nu-isi limita ambitiile la actualele granite ale provinciei”, crede Krutikov. In 2001, detasamentele Corpului de aparare a Kosovo au participat deja la revolta pusa la cale de separatistii albanezi din Macedonia.

Potrivit serviciilor speciale ale Greciei, in Kosovo se pregatesc echipe de diversiune. „Kosovo nu are de gand sa ramana sub obladuirea si controlul SUA si NATO”, este convins Krutikov.

Premierul sarb Vojislav Kostunita a acuzat deja SUA de tentatia de a „crea pe teritoriul Kosovo a primului stat NATO din lume”. Dar kosovarii nu s-au razboit cu Serbia pentru a inlocui controlul Belgradului cu cel de la Bruxelles sau cel al Washingtonului, concluzioneaza RBK.