Ampla reuniune a liderilor europeni de joi de la Chişinău are o primă absenţă de profil înalt, preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan retrăgându-se în ultimul moment de la acest summit care se doreşte a fi o demonstraţie de solidaritate împotriva Rusiei, relatează POLITICO, citat de News.ro.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Liderul turc, care duminică a obţinut încă un mandat de cinci ani la conducerea ţării sale, în urma unui al doilea tur de scrutin, nu se va deplasa în Republica Moldova pentru summitul de o zi, potrivit a trei oficiali implicaţi în pregătiri citaţi de POLITICO.

Aşa-numita Comunitate Politică Europeană (CPE) - un nou for colectiv lansat în urma războiului Rusiei din Ucraina - este menită să reunească liderii europeni din UE şi din afara UE. Peste 40 de lideri din Europa vor fi prezenţi joi, inclusiv cei din toate cele 27 de ţări ale UE, plus ţări din afara UE, precum Marea Britanie şi Turcia, precum şi naţiunile din Balcanii de Vest.

Reuniunea, care va avea loc la o podgorie din afara Chişinăului, este al doilea summit al CPE, după ce reuniunea inaugurală a avut loc la Praga în octombrie anul trecut. Recep Erdoğan a participat la acel summit din capitala cehă, dar a intrat în conflict cu omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis, în timpul dineului de la sfârşitul summitului.

Erdoğan, care domină politica Turciei de două decenii, a câştigat alegerile prezidenţiale şi parlamentaren din această lună, în ciuda unei coaliţii puternice a partidelor de opoziţie. Liderul în vârstă de 69 de ani este aşteptat să îşi anunţe vineri noul cabinet, învestirea în funcţie fiind programată pentru ziua următoare.

Între timp, liderii europeni au început să sosească deja miercuri la Chişinău, summitul urmând să aibă loc într-un castel şi o cramă la 35 de kilometri de oraş, citează News.ro.