Președintele Xi Jinping și alți înalți oficiali chinezi au convenit, în cadrul unei reuniuni, asupra necesității unui control mai bun al inteligenței artificiale, a relatat miercuri presa de stat, citată de AFP.

Președintele chinez Xi JinpingFoto: Xie Huanchi / Xinhua News / Profimedia

În cadrul unei reuniuni la vârf a Partidului Comunist Chinez, aceștia au convenit să "îmbunătățească monitorizarea datelor din rețea și a inteligenței artificiale", potrivit aceleiași surse.

"Trebuie să ne pregătim pentru cele mai grave situații neprevăzute și scenarii posibile și să fim pregătiți să rezistăm la vânturi puternice, ape turbulente și chiar furtuni periculoase", au declarat oficialii după reuniune, potrivit agenției de stat Xinhua.

"Complexitatea și gravitatea problemelor de securitate națională cu care se confruntă țara noastră au crescut exponențial", a subliniat președintele Xi Jinping.

În aprilie, autoritățile chineze au anunțat că vor impune o "inspecție de securitate" asupra instrumentelor dezvoltate în China și bazate pe inteligență artificială, precum ChatGPT.

Acestea au prezentat proiecte de reglementări menite să asigure "dezvoltarea sănătoasă și aplicarea standard a tehnologiei de inteligență artificială generativă".

Administrația spațiului cibernetic din China a supus dezbaterii publice proiectul de reglementări, care, în sistemul politic extrem de centralizat al Chinei, este posibil să intre în vigoare.

Textul a fost dezvăluit într-un moment în care multe companii chineze de tehnologie, precum Baidu, Alibaba, JD.com, Netease și ByteDance (compania mamă a TikTok) au declarat în ultimele săptămâni că lucrează la propriul model de robot conversațional, sperând să se bazeze pe succesul pionierului american ChatGPT.

China a anunțat planuri ambițioase de a deveni lider mondial în domeniul inteligenței artificiale până în 2030, iar firma de consultanță McKinsey estimează că sectorul ar putea contribui cu aproximativ 600 de miliarde de dolari la PIB-ul Chinei.