Banca britanică Natwest a avertizat miercuri că fraudele care folosesc conturi false de celebrități, cum ar fi cele ale miliardarilor Elon Musk și Jeff Bezos, au costat deja victimele lor milioane de lire sterline, potrivit AFP.

elon muskFoto: JLPPA / Bestimage / Profimedia

Într-un clasament anual, Natwest raportează că "peste 285.000 de lire sterline au fost pierdute după ce un client a răspuns la un anunț în care apărea un interviu cu Peter Jones", starul emisiunii britanice Dragon's Den.

O altă victimă a fraudei a pierdut aproape la fel de mulți bani după ce a căzut în plasa unei escrocherii care folosea imaginea militantului pentru mediu David Attenborough.

Un anunț în care apărea celebrul naturalist a afișat un text care pretindea în mod înșelător că dl Attenborough "câștigă 125.000 de lire sterline pe lună din acțiuni și titluri de valoare de piață susținute de aur, gaze naturale și petrol", detaliază Natwest.

"Infractorii se folosesc de imagini ale unora dintre cele mai respectate celebrități din Marea Britanie", inclusiv ale multor personalități de televiziune, "pentru a fura milioane de lire sterline", afirmă Natwest, care spune că investește în prevenție pentru clienții săi.

Majoritatea reclamelor false apar pe rețelele de socializare, precizează banca.

Elon Musk, proprietarul uneia dintre cele mai importante rețele sociale din lume, Twitter, și-a văzut el însuși imaginea deturnată într-o fraudă care a costat o victimă 42.500 de lire sterline, adaugă Natwest.

În 2022, escrocheriile în domeniul investițiilor au costat 114,1 milioane de lire sterline în Marea Britanie, în scădere cu 34% față de anul precedent, potrivit UK Finance.