Regele Charles va face o vizită de cinci zile în țară noastră și va fi primit vineri de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, în condițiile în care suveranul britanic efectuează o vizită privată. Suveranul britanic va face drumeții în Transilvania în timp ce fiul său, prințul Harry, care locuiește în SUA, va veni în Londra pentru a depune mărturie în procesul intentat grupului media Mirror, scrie The Telegraph.

Regele Charles în RomâniaFoto: AGERPRES

Regele va lipsi în timpul vizitei Ducelui de Sussex la Londra întrucât a plănuit să facă o excursie privată în Transilvania, spun sursele Telegraph. În timp ce tatăl său se va afla în România, prinţul Harry trebuie să meargă la Înalta Curte de la Londra, la începutul lunii iunie, deoarece a dat în judecată Mirror Group Newspapers (MGN) pentru că i-ar fi interceptat telefonul.

Călătoria solo a Regelui Charles în România, planificată pentru cinci zile, va coincide cu rara apariţie a fiului său în Marea Britanie, ceea ce înseamnă că este puţin probabil ca cei doi să se vadă, scrie The Telegraph, citat de news.ro.

Harry vine din nou la Londra după vizita extrem de grăbită pe care a făcut-o în Anglia la începutul acestei luni pentru a asista la încoronarea tatălui său.

Ducele de Sussex s-a grăbit apoi atât de mult să ajungă acasă, în California, încât încă purta medaliile şi costumul de dimineaţă când a ajuns pe aeroportul Heathrow pentru zborul de întoarcere, notează The Telegraph.

Când a venit la încoronare, ducele şi-a petrecut noaptea la Windsor, la Frogmore Cottage, dar nu s-a văzut cu fratele său mai mare, William, prinţul de Wales, şi nici nu a vorbit cu tatăl său sau cu mama sa vitregă, Regina Camilla, potrivit publicaţiei britanice.

Anterior, prinţul Harry mai făcuse o deplasare în Marea Britanie, la sfârşitul lunii martie, pentru a depune o altă plângere în justiţie pentru interceptări telefonice, de data aceasta împotriva The Daily Mail. Nici atunci nu l-a văzut pe rege, despre care s-a spus că era prea ocupat la reşedinţa sa din Highgrove.

Regele Charles va sta la Viscri

Potrivit surselor The Telegraph, regele Charles va sta în casa sa din Transilvania. Regina nu îl va însoţi în această călătorie, preferând să rămână în casa ei din Wiltshire.

În timpul vizitelor sale anuale la îndrăgita sa casă din Transilvania, se pare că regelui îi place să îşi petreacă zilele făcând drumeţii pe dealuri şi să picteze, iar seara să citească.

Regele Charles vine de mult timp în România, unde deţine în prezent cel puţin 10 proprietăţi, după ce a cumpărat prima sa proprietate, o casă săsească din secolul al XVIII-lea, situată în satul Viscri, în 2006.

Zona rurală din jurul casei sale din Viscri îi oferă monarhului iubitor de natură posibilitatea de a face excursii şi de a vedea pajişti cu flori sălbatice, precum şi trasee de drumeţie şi echitaţie.

În proprietatea regelui nu există wifi, televizor sau radio, dar salonul pentru desen are acum un „mic player hi-fi cu CD-uri", scrie The Telegraph.

Prințul Harry va depune mărturie într-un proces la Londra

Între timp, prinţul Harry este aşteptat să depună mărturie în persoană la procesul împotriva MGN de la Londra, la începutul săptămânii viitoare, în care se va confrunta cu fostul editor de la The Mirror, Piers Morgan, care a devenit unul dintre cei mai vehemenţi critici ai familiei de Sussex.

Este de aşteptat ca desfăşurarea procedurilor în legătură cu plângerea sa să dureze trei zile, incluzând declaraţiile de deschidere şi apariţiile în boxa martorilor, când ducele şi martorii MGN vor fi audiaţi.

Prinţul Harry este una dintre numeroasele personalităţi care au depus plângeri în justiţie şi solicită despăgubiri de la grupul de presă pentru presupusă colectare ilegală de informaţii.

La începutul procesului, MGN a recunoscut că a existat o colectare ilegală de informaţii în legătură cu ducele, pentru care „îşi cere scuze fără rezerve". MGN neagă însă interceptarea telefonică. Grupul a mai declarat că activităţile sale din trecut „justifică despăgubiri" în cazul său.

Regele Charles, vizită în România la mai puțin de o lună de la încoronare

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii va veni în România în data de 2 iunie. Potrivit unor surse oficiale, acesta nu va fi însoţit de Regina Camilla, soţia sa.

Regele se va deplasa în timpul vizitei şi la reşedinţa sa de la Viscri. Ultima vizită a lui Charles, pe atunci Prinţ de Wales, a avut loc în luna mai 2022.

Regele Charles are în România nu mai puțin de 10 proprietăți dintre care cea mai cunoscută este cea de la Viscri.

Președintele Klaus Iohannis și soția sa au fost printre cei care au participat la încoronarea regelui Charles, la începutul acestei luni. Charles a fost încoronat pe 6 mai, la Westminster Abbey din Londra, în cadrul celor mai ample ceremonii văzute în ultimii 70 de ani în Marea Britanie.