Premierul danez Mette Frederiksen a susţinut miercuri un discurs în Parlament, a cărei primă parte a fost scrisă de instrumentul inteligenţei artificiale (IA) ChatGPT, pentru a sublinia aspectul revoluţionar, dar şi riscul acestei tehnologii, relatează AFP.

Mette FrederiksenFoto: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia

Şefa Guvernului danez, care a prezentat un discurs cu ocazia închiderii sesiunii parlamentare, consideră că robotul conversaţional dezvoltat de către societatea OpenAI este capabil să creeze o iluzie.

”Ceea ce tocmai am citit nu am scris eu. Sau vreun alt om”, le-a spus brusc Frederiksen deputaţilor, după introducere.

”Cu toate că n-a nimerit-o de fiecare dată, atât în detaliile programului de lucru al Guvernului, cât şi în punctuaţie (...), ceea ce este capabil să facă (ChatGPT) este totodată fascinant şi terifiant”, a subliniat ea.

”AMENINŢĂRI CU EXTINCŢIA”

ChatGPT este unul dintre ultimele exemple ale capacităţilor impresionante ale IA, care provoacă totodată numeroase îngrijorări cu privire la abuzuri pe care le permite tehnologia, mai ales în privinţa dezinformării sau înlocuirii masive a angajaţilor oameni.

Acest subiect se află în centrul unei reuniuni la nivel înalt privind comerţul între Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), miercuri, la Luleå, în Suedia.

Un grup de şefi de întreprinderi şi de experţi - îngtre care şi Sam Altman, cel care a creat ChatGPT - a avertizat marţi cu privire la ameninţări cu ”extincţia” omenirii reprezentate de ascensiunea acestei tehnologii.

În discursul premierului danez, ChatGPT scrie ”a fost o onoare şi o provocare să conduc un Guvern lărgit în ultimul an parlamentar”.

”Am muncit din greu pentru a coopera între partide şi a asigura un viitor solid şi durabil Danemarcei”.

Sau ”am luat măsuri în lupta împotriva modificărilor climatice şi asigurarea unei societăţi mai drepte şi mai incluzătoare în care toţi cetăţenii au şanse egale”.

Ori ”am muncit la consolidarea sistemului nostru sanitar şi social, pentru ca toţi cetăţenii să poată obţine ajutorul de care au nevoie”.

”În pofida faptului că ne-am confruntat cu provocări şi opoziţie pe drum, sunt mândră de ceea ce am realizat împreună în ultimul an parlamentar”, scrie ChatGPT.

”Penele” însărcinate de obicei să scrie discursurile premierului nu au făcut comentarii despre calitatea acestei producţii.