Liderii Armeniei și Azerbaidjanului, care se află în plin proces de negocieri pentru a pune capăt conflictului lor, se vor întâlni joi în Republica Moldova sub egida lui Emmanuel Macron, Olaf Scholz și a președintelui Consiliului European Charles Michel, a confirmat marți Palatul Elysée, potrivit AFP.

Chișinău, Republica MoldovaFoto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia

Erevanul și Baku sunt în conflict de zeci de ani din cauza controlului asupra regiunii Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, populată în principal de armeni.

Premierul armean Nikol Pachinian și președintele azer Ilham Aliev s-au întâlnit deja în același context la primul summit al Comunității Politice Europene (CPE), care a avut loc la Praga în octombrie.

Cancelarul german Olaf Scholz nu a fost prezent la reuniunea de la Praga, dar va fi prezent la reuniunea de la Chișinău, în marja celui de-al doilea summit al CPE.

Relațiile dintre președinții azer și francez au fost puternic tensionate la sfârșitul anului 2022, când Emmanuel Macron a acuzat Rusia că a „făcut jocul Baku” împotriva Armeniei, cu „complicitatea Turciei”.

Negocierile dintre Armenia și Azerbaidjan s-au intensificat și par să fi înregistrat progrese în ultimele săptămâni, sub impulsul Uniunii Europene și al Statelor Unite.

Discuții paralele au loc, de asemenea, sub auspiciile președintelui rus Vladimir Putin, așa cum a fost cazul săptămâna trecută la Moscova.

La 14 mai, în cadrul unei reuniuni organizate la Bruxelles de Charles Michel, aceștia au convenit asupra recunoașterii reciproce a integrității teritoriale.

„Un tratat de pace poate fi semnat”, a declarat vineri ambasadorul Azerbaidjanului la Paris, subliniind că discuțiile de la Chișinău ar putea fi decisive.

Baku și Erevan au purtat două războaie - la începutul anilor 1990 și din nou în 2020 - pentru controlul asupra Nagorno-Karabah.

În 2020, Armenia a cedat părți din teritoriul pe care l-a controlat timp de decenii.

De asemenea, azerii blochează de câteva luni un drum vital care leagă Armenia de Nagorno-Karabah.