Un pilot de vânătoare chinez a efectuat o „manevră agresivă nejustificată” în apropierea unui avion militar american de recunoaștere care opera deasupra Mării Chinei de Sud, a denunțat marți armata americană, potrivit AFP.

Avion de supraveghere RC-135V Rivet Joint Foto: Michael Fitzsimmons / Alamy / Alamy / Profimedia

Incidentul survine într-un moment de tensiuni deja ridicate între Beijing și Washington în legătură cu probleme precum Taiwanul și zborul unui balon chinez deasupra teritoriului american la sfârșitul anului 2022.

Avionul chinez a zburat vineri „direct în fața și la mai puțin de 120 de metri de botul RC-135, forțând avionul american să treacă prin turbulențe în urma sa”, a precizat Comandamentul Indo-Pacific al armatei americane (IndoPacom) într-un comunicat.

RC-135, o aeronavă militară de recunoaștere, „efectua operațiuni de rutină în condiții de siguranță deasupra Mării Chinei de Sud și în spațiul aerian internațional, în conformitate cu legislația internațională”, a adăugat IndoPacom.

Imaginile video făcute publice arată un avion de vânătoare trecând pe lângă un avion american, care poate fi văzut zguduit de turbulențele provocate de trecere.

Un oficial militar american de rang înalt, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că a existat „o creștere alarmantă a numărului de interceptări aeriene riscante și de confruntări pe mare” din partea avioanelor și navelor chineze.

Astfel de acte „pot crea un incident periculos sau o eroare de calcul”, a adăugat el.

„Nu considerăm că (aceste interceptări) sunt efectuate de piloți care operează în mod independent”, a declarat înaltul oficial, adăugând că „credem că acest lucru face parte dintr-un model repetat mai mare”.

Un incident similar, în care au fost implicați un avion de vânătoare chinez și un RC-135 american, a avut loc în decembrie, forțând avionul american să „efectueze manevre evazive pentru a preveni o coliziune”, a declarat IndoPacom la acea vreme.

Anunțul acestui ultim incident vine la o zi după ce Pentagonul a afirmat că Beijingul a refuzat o invitație a SUA de a organiza o întâlnire în această săptămână în Singapore între secretarul apărării Lloyd Austin și omologul său chinez Li Shangfu.

Însă, potrivit oficialului american de rang înalt, cele două anunțuri nu au legătură între ele.