Ciudadanos („Cetățenii”), partidul centrist-liberal al Spaniei, a anunțat că nu va participa la alegerile parlamentare ce vor avea loc în luna iulie după rezultatele dezamăgitoare obținute la scrutinul de duminica trecută, relatează Reuters.

Atmosfera posomorata la sediul Ciudadanos dupa ultimele alegeriFoto: Alejandro Martinez Velez / ContactoPhoto / Profimedia

„Cel mai inteligent mod de a apăra idealurile liberale și spațiul liberal este de a nu candida în acest ciclu electoral”, a declarat marți secretarul general al partidului, Adrian Vazquez, în timpul unei conferințe de presă.

Ciudadanos, un partid prietenos față de mediul de afaceri, a obținut 1,7 milioane de voturi și 10 mandate în camera inferioară a parlamentului spaniol la alegerile generale din 2019, dar între timp susținerea sa electorală s-a prăbușit, majoritatea alegătorilor săi îndreptându-se spre Partidul Popular, o formațiune conservator-populistă.

„Cetățenii” au pierdut 90% din consilierii săi locali la alegerile municipale de duminică, numărul lor scăzând la doar 392 față de 2.787 în urma alegerilor din 2019. Mai mult, partidul a pierdut toate mandatele pe care le-a avut în cele 12 regiuni care au organizat alegeri pentru legislativele regionale duminica trecută.

„Mesajul de duminică a fost foarte clar. Spaniolii nu ne mai văd astăzi ca o alternativă politică”, a spus Vazquez, adăugând însă că „nu renunțăm, chiar dacă nu candidăm în acest ciclu electoral”.

Spania va avea alegeri parlamentare anticipate

Comentariile lui Vazquez vin la doar o zi după ce premierul socialist Pedro Sanchez a anunțat că va cere dizolvarea parlamentului în vederea organizării de alegeri anticipate în data de 23 iulie în contextul în care și formațiunea sa și aliații de extrema stângă de la Podemos au suferit regrese majore duminica trecută.

„Am luat decizia când m-am uitat la rezultatele alegerilor de ieri”, a anunțat Sanchez într-un discurs televizat, după ce Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSMS) pe care îl conduce a pierdut alegerile în cel puţin şase din cele zece regiuni în care avea majoritate alături de cei de la Podemos.

„Deși alegerile de ieri au avut o anvergură locală și regională, semnificația votului transmite un mesaj mai mare de atât. Acesta este motivul pentru care, atât ca prim-ministru, cât și ca secretar general al PSMS, îmi asum personal rezultatele”, a adăugat Sanchez.

Sondajele făcute înaintea alegerilor anunțau o victorie a dreptei în dublul scrutin municipal şi regional, dar nimeni nu se aştepta ca partidul lui Sanchez să sufere o înfrângere atât de dură.

Partidul Popular, care a făcut din alegerile de duminică un referendum cu privire la politica lui Pedro Sanchez, şi-a atins practic toate obiectivele. A obţinut cel mai mare număr de voturi la municipale – peste 7 milioane (31,5%), cu aproximativ două milioane mai mult decât în urmă cu patru ani.

Partidul Socialist al lui Sanchez obţinut mai puţin de 6,3 milioane de voturi (28,1%).