Yoweri Museveni, președintele Ugandei, a promulgat luni una dintre cele mai dure legi anti-LGBT din lume, aceasta incluzând pedeapsa cu moartea pentru „homosexualitate în formă agravată”, anunță Reuters.

Tot mai multe tari africane adopta masuri dure impotriva persoanelor LGBTFoto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Relațiile între persoanele de același sex erau deja ilegale în Uganda, la fel ca în alte 30 de țări din Africa, dar noua legislație prevede măsuri mult mai aspre.

Printre ele se numără pedeapsa capitală pentru „recidiviștii” care încalcă legea, precum și pentru transmiterea unei boli sexuale ca HIV prin relații sexuale între persoane de același sex.

Ea prevede de asemenea o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru „promovarea” homosexualității.

„Președintele ugandez a legalizat azi homofobia și transfobia promovată de stat”, a deplâns Clare Byarugaba, o activistă pentru drepturile omului din țara africană, adăugând că este „o zi foarte sumbră și tristă pentru comunitatea LGBT, aliații noștri și întreaga Ugandă”.

Ea și alți activiști au anunțat că vor ataca în instanțe legea pe care Museveni a semnat-o luni cu un stilou de aur, potrivit unei fotografii distribuite de președinția Ugandei pe rețelele de socializare.

Parlamentul ugandez, îndemnat să reziste presiunilor occidentale

Președintele Museveni a numit homosexualitate o „devianță de la normalitate” și i-a îndemnat pe legiuitori să reziste „presiunilor imperialiste” în condițiile în care mai multe state occidentale au amenințat cu tăierea ajutoarelor umanitare în cazul promulgării legii.

Proiectul de lege a fost adoptat de parlamentul țării în luna martie, însă Museveni l-a retrimis legiuitorilor, cerând pedepse mai puțin aspre pentru unele infracțiuni.

Însă aprobarea sa finală nu a fost pentru niciun moment sub semnul îndoielii într-o țară conservatoare în care atitudinile față de persoanele LGBT au devenit mai agresive în ultimii ani, în parte datorită campaniilor unor grupuri evanghelice din Statele Unite.

Uganda primește anual ajutoare umanitare în valoare de miliarde de dolari, sume care ar putea fi acum pierdute.

Asuman Basalirwa, inițiatorul proiectului de lege, le-a spus reporterilor că Statele Unite i-au revocat viza lui Anita Among, președintele parlamentului ugandez, imediat după promulgarea legii.

Casa Albă a condamnat adoptarea legii de către parlament în luna martie, guvernul de la Washington afirmând de asemenea că evaluează implicațiile acesteia pentru activitățile sale din Uganda.

Tot mai multe legi împotriva persoanelor homosexuale în Africa

Activiștii sunt îngrijorați că mutarea Ugandei i-ar putea încuraja pe legiuitorii din Kenya și Tanzania, două state vecine, să adopte măsuri asemănătoare.

O țintă predilectă a criticilor a fost amendamentul privind pedeapsa cu moartea pentru infracțiuni precum transmiterea unei boli cu transmitere sexuală precum HIV. Legislația ugandeză prevedea deja o pedeapsă de 10 ani pentru transmiterea intenționată a HIV, dar nu se aplica persoanei care a contractat virusul dacă aceasta nu știa că partenerul său este un purtător al acestuia.

Noua lege nu face însă nicio diferență între transmiterea intenționată sau nu a bolii și nu prevede nicio excepție pentru cei care au luat-o fără să știe că partenerul lor sexual este un purtător al virusului.

Varianta modificată a legii pe care Museveni a primit-o înapoi de la parlament stipulează că simpla identificare a unei persoane ca fiind LGBT nu este o infracțiune și a revizuit o măsură care obliga populația să raporteze activitățile homosexuale. Noua versiune a legii prevede acest lucru doar dacă este implicat un minor.

Însă persoanele LGBT din Uganda afirmă că aceste modificări sunt inutile în condițiile în care forțele de ordine și autoritățile oricum încalcă legea cu regularitate pentru a le hărțui și agresa.