Un grup de amerindieni a atacat cu arcuri şi săgeţi, fără să se înregistreze răniţi, un post militar situat în jungla amazoniană din sudul Venezuelei, a anunţat duminică un înalt responsabil militar venezuelean, transmit AFP și Agerpres

Parcul naţional Yapacana Foto: Yuri CORTEZ / AFP / Profimedia

Atacul a avut loc în "represalii" la confiscarea unor "materiale de contrabandă" destinate "taberelor miniere ilegale şi structurilor criminale din Parcul naţional Yapacana", a scris pe Twitter generalul Domingo Hernandez Larez, şeful comandamentului operaţional strategic al forţelor armate, numărul doi al armatei venezuelene.

Parcul naţional Yapacana se află în statul Amazonas (sud), la frontiera cu Columbia şi Brazilia. Exploataţiile miniere ilegale, controlate de grupuri criminale, proliferează în acest stat, precum şi în Bolivar, bogat în aur şi alte minereuri.

Potrivit generalului Hernandez Larez, autorii atacului "nu au avut nimic de-a face cu cazul" şi "au fost angajaţi de grupuri criminale columbiene" în această zonă foarte instabilă.

Atacul a avut loc vineri, potrivit unei surse din rândul apărătorilor drepturilor indigenilor. Într-o înregistrare video a incidentului, postată sâmbătă pe reţelele de socializare de un fotoreporter, Jesus Medina Ezaine, se aud focuri de armă. Potrivit jurnalistului, militarii au tras în aer pentru a respinge atacatorii.

Armata a confiscat în ultimele zile aproximativ cinci tone de alimente şi diverse provizii în cursul unor operaţiuni militare împotriva exploataţiilor ilegale.

Hernandez Larez a precizat că soldaţii au arestat "un cetăţean fără acte de naţionalitate columbiană" care transporta "material logistic pentru contrabandă într-o barcă" pe fluviul Orinoco, care traversează ţara.