La două zile după ce un pasager a deschis ușa de urgență a avionului pentru că se simțea „inconfortabil” compania aeriană Asiana Airlines a anunțat că nu va mai vinde bilete pentru scaunele care se află lângă ieșire de urgență, relatează Al Jazeera.

Bărbatul care a deschis ușa avionului înainte de a ateriza a fost arestatFoto: Yun Kwan-shick / AP / Profimedia

Măsura vine după ce un pasager a deschis o ușă de ieșire de urgență în timpul zborului, provocând panică la bord.

Începând de duminică, scaunele care se află în preajma ieșirii de urgență din cele 14 avioane ale companiei Asiana Airlines nu vor mai fi puse în vânzare, a declarat un reprezentant al operatorului aerian pentru AFP.

Un tribunal sud-coreean a emis duminică un mandat de arestare pe numele bărbatului care a deschis ușa cu câteva minute înainte de aterizarea la Daegu, în Coreea de Sud, relatează agenția de presă Yonhap, citată de Reuters.

Bărbatul, în vârstă de 30 de ani, a fost reținut vineri la aterizare, după ce a deschis ușa când avionul A321-200 se afla la aproximativ 200 de metri deasupra solului.

Tribunalul districtual din Daegu a emis mandatul de arestare pe numele lui sub acuzația de încălcare a Legii privind securitatea aviației, spunând că există riscul ca acesta să încerce să fugă înainte de proces. Mandatul permite poliției să îl țină în custodie mai mult timp.

Oficialii nu au precizat numele complet al bărbatului

El nu a fost acuzat în cadrul audierii.

Oficialii au precizat doar numele de familie al bărbatului, acesta fiind Lee, dar nu și prenumele, așa cum se obișnuiește.

Lee a declarat că a deschis ușa pentru că a vrut să coboare rapid din avion pentru că se simțea „inconfortabil”.

El a spus poliției din Daegu că a fost foarte stresat după ce și-a pierdut recent locul de muncă și că a deschis ușa pentru că se simțea că se sufocă, notează agenția de presă sud-coreeană Yonhap.

Încă nu este clar cum a reușit Lee să deschidă ușa de ieșire de urgență în timpul zborului.

Dar un oficial al Ministerului sud-coreean al Transporturilor a explicat vineri că este posibilă deschiderea ieșirilor de urgență la nivelul solului sau aproape de acesta, deoarece presiunea din interiorul și din afara cabinei este similară.

Bărbatul și-a cerut scuze

Aproape 200 de pasageri se aflau la bordul avionului în timp ce acesta se apropia de pista aeroportului internaţional Daegu din Coreea de Sud, la aproximativ 240 de kilometri sud-est de Seul, la finalul unui zbor intern.

Lee riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare pentru încălcarea legislaţiei privind securitatea aeriană.

Un oficial al Ministerului Transporturilor de la Seul a declarat pentru AFP că, din câte se ştie la nivelul instituţiei, este acesta este „primul incident de acest fel” din istoria aviaţiei sud-coreene.

Avionul Airbus A321-200 a aterizat vineri în siguranţă, dar nouă persoane, toţi adolescenţi, au mers la spital după ce au suferit probleme respiratorii, a declarat un oficial al departamentului de pompieri din Daegu.

„Îmi pare foarte rău pentru copii", a declarat Lee reporterilor în timp ce era escortat la tribunalul din Daegu pentru audiere duminică, referindu-se la elevii care se aflau la bord și care au fost duși la spital.