Candidatul opoziţiei în alegerile prezidenţiale din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, şi-a îndemnat duminică concetăţenii să voteze „pentru a scăpa de un regim autoritar”, el făcând acesta declarații după ce a depus buletinul său de vot în urnă la o secţie de votare din capitala turcă Ankara, unde a fost primit cu rale de către susținători.

Kemal KilicdarogluFoto: Alp Eren Kaya / Zuma Press / Profimedia
  • „Pentru ca o veritabilă democraţie şi libertate să poată avea loc în această ţară, pentru a ne debarasa de un guvern autoritar, îi invit pe toţi cetăţenii să voteze”, a declarat Kilicdaroglu, conform AFP.

El i-a îndemnat pe oameni să rămână lângă urne după închiderea secţiilor de votare, la ora 17:00, „pentru că aceste alegeri s-au derulat în condiţii foarte dificile”.

  • „Au fost proferate tot felul de defăimări şi calomnii, însă eu am încredere în bunul simţ al cetăţenilor.
  • Democraţia va veni în mod sigur în această ţară, libertatea va veni”, a dat el asigurări în faţa unor susţinători ai săi care, adunaţi în faţa secţiei de votare, l-au aplaudat la ieşire.

Preşedintele aflat la sfârşit de mandat, Recep Tayyip Erdogan, dat favorit în acest al doilea tur inedit, a votat în cartierul său Uskudar, pe malul asiatic al Istanbulului, însoţit de soţia sa Emine şi sub ochii unei mulţimi importante.

  • „Nicio ţară din lume nu înregistrează rate de participare de 90%, Turcia aproape că le-a atins. Le cer concetăţenilor mei să vină să voteze neclintit”, a declarat şeful statului turc.

Potrivit lui Erdogan, cu numai doi candidaţi în cursă, votul „va fi încheiat rapid”.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale din Turcia, care a avut loc pe 14 mai, rata de participare a fost de 87% dintre cei înscrişi. Erdogan a obţinut în primul tur 49,5% din voturi în primul tur din 14 mai, în timp ce Kilicdaroglu a primit 44,9% din sufragii.

Erdogan ar urma să ajungă la Ankara în această seară.