Speakerul Camerei Reprezentantilor de la Washington, Nancy Pelosi, a cerut comunitatii internationale denuntarea regimului chinez din Tibet, informeaza BBC.

Declaratia lui Pelosi a fost facuta in Dharamsala, in nordul Indiei, in timpul discutiilor avute cu liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama.

"Daca oamenii din intreaga lume care iubesc libertatea nu isi ridica glasul impotriva Chinei si a regimului chinez din Tibet, inseamna ca ne-am pierdut toata autoritatea morala de a vorbi despre drepturile omului", a afirmat Pelosi in ovatiile exilatilor tibetani din Dharamsala.

Vizita lui Nancy Pelosi in zona a fost planificata inainte de inceperea protestelor tibetanilor impotriva regimului de la Beijing si ea se produce dupa ce secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a cerut liderilor chinezi sa reia dialogul cu Dalai Lama. De altfel, Guvernul tibetan din exil considera ca vizita responsabilului american este un semn de simpatie fata de cauza tibetana.

In acest timp, autoritatile chineze au intarit masurile de securitate in regiune dupa demonstratiile din Lhasa si din regiunile invecinate. Beijingul l-a acuzat pe Dalai Lama si pe "clica" sa ca stau in spatele violentelor.

China a recunoscut joi, pentru prima oara, ca soldatii sai au ranit patru demonstranti in timpul confruntarilor insa a afirmat ca militarii au actionat "in legitima aparare". Oficialii de la Beijing au afirmat ca 13 "persoane nevinovate" au fost injunghiate sau arse de vii de catre "vandali" in Lhasa. Liderii tibetani din exil sustin insa ca cel putin 99 de oameni au fost ucisi in timpul protestelor.

Autoritatile chineze recunoscusera tot joi ca protestele din Regiunea Autonoma Tibet, care au inceput in Lhasa la 10 martie, s-au extins si in alte provincii locuite de tibetani.