Bloggerul Roman Protasevici, care a fost arestat în urmă cu doi ani, după ce Minskul a forțat avionul în care se afla disidentul să aterizeze forțat în capitala belarusă, laudă acum regimul pe care înainte îl denunța, relatează The Guardian.

Bloggerul de opoziție Roman Protasevici Foto: Sergei Grits / AP / Profimedia

„Nu faceți asta, mă vor ucide, sunt un refugiat”, implora Protasevici, potrivit unui pasager, piloții avionului în care se afla.

Zborul Ryanair, escortat de un avion de vânătoare bielorus Mig-29 trimis să-l aducă pe pistă în mod forțat, a aterizat oricum. Pratasevici a fost arestat imediat.

Săptămâna trecută a ieșit din arest. El a fost condamnat în această lună la opt ani de închisoare pentru fapte penale precum instigare la terorism, organizarea de tulburări în masă şi defăimarea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko. Apoi bloggerul belarus a fost grațiat prompt, răsplata sa din partea dictatorului belarus Alexandru Lukașenko pentru că a devenit un purtător de cuvânt al regimului.

Dacă Protasevici încă mai este viață, atunci prețul a fost demnitatea tânărului activist.

Tânărul de 28 de ani apare acum regulat la televiziunea de stat din Belarus și la alte posturi de propagandă, unde joacă un nou rol: un dezertor al opoziției care acum face penitențe și care și-a denunțat foștii aliați și laudă bunăvoința dictatorului din Belarus.

„Sunt extrem de recunoscător țării și personal președintelui”, a spus el în fața camerei la scurt timp după eliberare.

Într-un lung interviu la televiziunea de stat, el și-a cerut scuze poliției care „a apărat țara” în timpul protestelor din 2020, cele mai mari din Belarus de la căderea Uniunii Sovietice, și a susținut că i s-a ordonat să stârnească protestele pentru a crea un pretext pentru sancțiuni internaționale împotriva Belarusului.