Se întrevede în sfârșit un acord? Vineri, Casa Albă și negociatorii au continuat să pună la punct un compromis, bogat în intenții politice ascunse, pentru a evita o incapacitate de plată a SUA, care ar putea totuși să aibă loc pe 5 iunie în loc de 1 iunie, oferind o scurtă perioadă suplimentară de timp, potrivit AFP.

Kevin McCarthyFoto: Michael Brochstein / Zuma Press / Profimedia Images

"Suntem mai aproape (de un acord), dar nu este încă o afacere încheiată", a declarat o sursă apropiată discuțiilor, sceptică în legătură cu posibilitatea unui anunț încă de vineri.

"Am făcut progrese ieri și vreau să facem și mai multe progrese astăzi", a declarat principalul protagonist republican în această telenovelă politică și financiară, președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy.

Dar "nimic nu poate fi luat ca sigur până când nu se va ajunge la un acord", a adăugat el, tocmai pentru a menține presiunea asupra președintelui democrat Joe Biden.

Presiunea nu lipsește în această afacere, greu de înțeles în afara Statelor Unite și, în general, în afara bulei de la Washington.

Cu toate acestea, data până la care Trezoreria americană nu-și va mai putea onora angajamentele financiare a fost ajustată și este acum fixată la 5 iunie, față de 1 iunie anterior, ceea ce oferă câteva zile de răgaz.

"Pe baza celor mai recente date disponibile, estimăm acum că Trezoreria nu va avea suficiente resurse pentru a îndeplini obligațiile guvernamentale dacă Congresul nu va ridica sau suspenda plafonul datoriei până la 5 iunie", a declarat vineri secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, într-o scrisoare adresată Congresului.