Vladimir Putin s-a declarat vineri „total surprins” de demonstrațiile care au avut loc în Georgia împotriva Kremlinului, când Rusia și-a restabilit legăturile aeriene cu această țară pro-occidentală, relatează AFP.

Vladimir Putin Foto: Alexei Nikolsky / AP / Profimedia

Zeci de georgieni au manifestat în fața unui aeroport din capitala Tbilisi săptămâna trecută, când un avion de linie rus a aterizat în fosta republică sovietică pentru prima dată din 2019, pe fundalul ofensivei lansate în Ucraina de Rusia, pe care Occidentul încearcă să o izoleze.

„Sincer, am fost total surprins de această reacție”, a spus președintele rus în cadrul unei întâlniri cu oameni de afaceri.

„M-am gândit că toată lumea va spune: „Ei bine, mulțumesc, e bine. Dar nu, a fost o vâlvă complet de neînțeles pe această problemă”, a continuat Vladimir Putin în fața camerelor.

„Când mă uit la (asta) de aici, mă gândesc: „au înnebunit, nu este clar ce se întâmplă acolo””, a spus el din nou.

Rusia a purtat un război scurt, dar sângeros în 2008 împotriva Georgiei, iar sentimentul anti-rus este profund în această țară.

Ca răspuns la protestele împotriva Moscovei la Tbilisi, Rusia a interzis în 2019 legăturile aeriene cu Georgia.

Însă, într-un mod neaşteptat, Putin a ridicat luna aceasta această interdicţie şi a dat undă verde introducerii unui regim fără vize pe o perioadă de 90 de zile cetăţenilor georgieni care vin în Rusia.

Șeful statului rus a declarat vineri că a înțeles că liderii georgieni au cerut „în repetate rânduri” Rusiei să ridice interdicția acestor zboruri și această nouă politică de vize.

În același timp, el a asigurat că Moscova nu se va amesteca în afacerile interne ale Georgiei.

„Ceea ce se întâmplă în interiorul țării nu este treaba noastră”, a spus el, adăugând că poporul georgian ar trebui să-și aleagă propria cale.

Săptămâna trecută, protestatarii din Tbilisi au ridicat pancarte pe care scria: „Nu ești binevenit” și „Rusia este un stat terorist”.

Autoritățile georgiene sunt acuzate că au cooperat în secret cu Kremlinul după ani de tensiuni, iar guvernul insistă că trebuie să mențină legăturile economice cu Rusia.

Operatorul aerian Georgian Airways a reluat zborurile directe către Rusia, atragând critici din partea Ucrainei şi a Uniunii Europene.

UE şi-a exprimat regretul că Georgia îşi reia zborurile către Rusia într-un moment în care blocul şi-a închis spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti, ca răspuns la invazia Moscovei asupra Ucrainei.

„Lumea izolează Rusia pentru a o forţa să oprească războiul, dar Georgia salută companiile aeriene ruse şi îşi trimite propriile sale avioane la Moscova. Asta în timp ce 20% din teritoriul georgian rămâne ocupat de Rusia cu impunitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, pe Twitter.

Ţara a fost zguduită de proteste în martie, după ce parlamentarii au decis să adopte un proiect de lege în stil rusesc, prin care organizaţiile neguvernamentale care primesc peste 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca „agenţi de influenţă străină”.

Bruxelles-ul a spus că planul este incompatibil cu aderarea la UE, iar proiectul de lege a fost ulterior retras.