Doi activiști ecologiști care au încercat să vandalizeze cea mai celebră sculptură a lui Degas într-un mare muzeu din Washington au fost reținuți vineri și inculpați, a anunțat Departamentul de Justiție, citat de AFP.

Degas-La Petite Danseuse de quatorze ansFoto: JEAN-PIERRE CLATOT / AFP / Profimedia

Timothy Martin și Joanna Smith, în vârstă de 53 de ani, sunt acuzați că, pe 27 aprilie, au întins vopsea pe soclul și cușca din plexiglas care protejează "La Petite Danseuse de quatorze ans", expusă la National Gallery of Art.

Aceștia s-au predat la poliție vineri dimineață și au fost plasați în arest. Ei vor fi acuzați de "sfidarea Statelor Unite" și de "distrugere" a muzeului, infracțiuni care se pedepsesc cu până la cinci ani de închisoare și o amendă de 250.000 de dolari.

Potrivit comunicatului de presă, ei au provocat costuri de 2.400 de dolari muzeului, care a fost nevoit să retragă opera sculptorului francez din expoziție timp de zece zile.

"Avem nevoie ca liderii noștri să ia măsuri serioase pentru a spune adevărul despre ceea ce se întâmplă cu clima", a declarat doamna Smith în videoclip, așezată la picioarele micii statui, cu mâinile acoperite de vopsea roșie.

Această "rebeliune non-violentă" a fost revendicată de grupul Declare Emergency, care i-a cerut președintelui american Joe Biden să declare starea de urgență în privința climei.

În toamna anului 2022, mai ales în Europa, activiștii de mediu au acționat împotriva unor opere de artă pentru a alerta opinia publică cu privire la schimbările climatice.

Aceștia și-au lipit mâinile pe un tablou de Goya la Madrid, au stropit cu supă de roșii "Floarea-soarelui" de Van Gogh la Londra și au acoperit cu piure de cartofi o capodoperă a lui Claude Monet la Potsdam, lângă Berlin.