Vineri, poliția kosovară a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe sârbi care protestau împotriva preluării primăriilor de către albanezi în nordul Kosovo, o regiune din această fostă provincie a Serbiei în care aceștia sunt majoritari, a constatat un jurnalist AFP.

Protest al etnicilor sârbi în KosovoFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Primarii au fost desemnați în urma alegerilor locale organizate de autoritățile kosovare la 23 aprilie în patru municipalități populate preponderent de sârbi, care au boicotat în mare parte scrutinul: din cei aproximativ 45.000 de alegători înscriși, au participat doar circa 1.500 de alegători.

Secretarul de stat american Antony Blinken a "condamnat cu fermitate" decizia autorităților kosovare de a numi acești consilieri, în ciuda avertismentelor Uniunii Europene și ale Statelor Unite.

"Aceste măsuri au exacerbat în mod gratuit tensiunile, subminând eforturile noastre de a normaliza relațiile dintre Kosovo și Serbia, și vor avea consecințe asupra relațiilor noastre bilaterale cu Kosovo", a declarat Blinken într-un comunicat.

Potrivit unui jurnalist AFP, încăierările dintre manifestanții sârbi și poliție au izbucnit mai întâi în fața primăriei din Zvecan.

Poliția a tras cu gaze lacrimogene pentru a-i respinge pe manifestanți.

În videoclipurile postate pe rețelele de socializare se aud, de asemenea, focuri de armă.

Aproximativ zece persoane au fost rănite ușor și au primit îngrijiri medicale într-un spital din partea de nord a orașului divizat Mitrovica, a declarat directorul adjunct al spitalului, Danica Radomirovic, citată de presa kosovară.

Cel puțin o mașină de poliție a fost avariată, potrivit aceleiași surse.

De asemenea, poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții în alte două municipalități, Leposavic și Zubin Potok, a relatat televiziunea națională sârbă (RTS).

Sârbii au ridicat baricade în apropiere de Leposavic, a adăugat RTS.

"Stare de alertă maximă"

La Belgrad, președintele sârb Aleksandar Vucic a ordonat armatei să intre în "stare de alertă maximă", așa cum a făcut-o de mai multe ori în ultimii ani din cauza tensiunilor cu Kosovo - precedenta dată fiind în decembrie - și, de asemenea, să "înceapă să se deplaseze" spre frontiera cu această fostă provincie sârbă, după cum a anunțat RTS.

Poliția kosovară nu a comentat ultimele incidente, confirmând doar într-un comunicat de presă că i-a ajutat pe noii primari să își preia atribuțiile în trei dintre cele patru municipalități vizate.

Există numeroase puncte de tensiune în nordul Kosovo, o fostă provincie sârbă care și-a declarat independența în 2008, dar care nu a fost niciodată recunoscută de Serbia.

Sârbii de acolo sunt încurajați de Belgrad să sfideze autoritățile kosovare, care încearcă să își afirme suveranitatea asupra întregului teritoriu.

Alegerile municipale au avut loc la puțin peste o lună după ce Uniunea Europeană a anunțat un acord de normalizare a relațiilor dintre Belgrad și Pristina în timpul unei reuniuni la Ohrid, în nordul Macedoniei, dar pe care cele două părți nu l-au semnat.

Pentru a progresa în acest dialog, Belgradul solicită crearea unei "asociații a municipalităților sârbe", care ar beneficia de un fel de autonomie și ar reuni aproximativ 120.000 de sârbi din Kosovo, o țară cu o populație de 1,8 milioane de locuitori, în marea lor majoritate albanezi.