Parlamentul polonez, controlat de naționaliști, a adoptat vineri o lege controversată de creare a unei comisii de anchetă privind „influența rusă în Polonia”, descrisă de opoziție drept o „lovitură constituțională”, înainte de alegerile parlamentare din toamnă, potrivit AFP.

Mateusz MorawieckiFoto: Radek Pietruszka / PAP / Profimedia

Compusă din nouă membri aleși de camera inferioară, comisia va putea decide dacă persoana în cauză a cedat sau nu influenței rusești între 2007 și 2022 și o va putea condamna.

Guvernul nu a prevăzut nicio posibilitate de recurs împotriva acestor decizii, cu excepția cazului în care există nereguli formale în modul de funcționare a comisiei.

Persoanei găsite vinovate i se poate interzice să ocupe funcții publice legate de accesul la finanțele publice și la informații clasificate timp de 10 ani, pentru „a o împiedica să acționeze din nou sub influența Rusiei în detrimentul intereselor Republicii Polone”, potrivit legii.

Potrivit criticilor noii legi, înființarea acestei comisii încalcă principiile constituționale de separare a puterilor politice și judiciare, organismul asumându-și atât atribuțiile unui procuror, cât și pe cele ale unui tribunal.

Potrivit opoziției și a mai multor comentatori, legea este menită să compromită adversarii partidului populist Lege și Justiție (PiS) înaintea alegerilor parlamentare prevăzute pentru toamnă și să îi împiedice pe Tusk și pe alți politicieni din taberele adverse să ocupe posturi de răspundere în cazul în care vor câștiga alegerile.

La începutul lunii mai, textul a fost respins de Senatul controlat de opoziție, dar majoritatea naționalistă a reușit să îl adopte vineri într-un al doilea vot în camera inferioară, cu 234 de voturi pentru și 219 împotrivă.

În timpul votului din Senat, senatorul independent Krzysztof Kwiatkowski a declarat că „acest act răstoarnă principiile civilizației occidentale bazate pe respectarea legii: este ca și cum o bandă de huni ar fi decis să creeze o lege”.

Alți senatori au descris legea drept o „vânătoare de vrăjitoare” și o „instanță marionetă”.

Șeful comisiei va fi numit de premierul polonez Mateusz Morawiecki. Membrii acesteia nu vor fi trași la răspundere pentru deciziile lor.

Pentru a intra în vigoare, legea mai trebuie să fie semnată de președintele polonez Andrzej Duda, care este și el membru al actualului guvern, dar care nu s-a pronunțat încă pe această temă.