​Un tribunal italian a suspendat vineri, pentru cel puțin încă o lună, ordinul de eutanasiere a ursoaicei care a omorât un alergător de 26 de ani în Alpii italieni, informează Reuters. Grupurile de mediu cer transferul animalului sălbatic într-o rezervație din România.

Ursoaica JJ4Foto: Trento/PA / Zuma Press / Profimedia

Moartea lui Andrea Papi, la 5 aprilie, a redeschis o dezbatere în Italia privind coexistența dintre oameni și animalele sălbatice într-o zonă care a fost repopulată cu urși începând din 1999 datorită unui program finanțat de UE.

Ursul în cauză, o femelă în vârstă de 17 ani, cunoscută sub numele de JJ4, a fost capturată de paznicii parcului după ce implicarea sa în atac a fost stabilită prin probe ADN.

Guvernul local al provinciei spune că animalul trebuie eutanasiat, deoarece are un istoric de atacuri asupra oamenilor, dar grupurile de mediu se opun.

Tribunalul administrativ din Trento a admis parțial apelurile grupurilor și a înghețat momentan ordinul de ucidere până la 27 iunie, dând timp părților să prezinte dovezi suplimentare.

Ursoaica JJ4 ar putea ajunge într-o rezervație din România

Grupurilor de mediu li s-a cerut, în special, să prezinte mai multe detalii cu privire la propunerea lor de a muta ursul într-o rezervație din Italia sau din străinătate, ca alternativă la sacrificare.

Judecătorii au declarat că vor reanaliza problema în cadrul unei audieri care va avea loc la 14 decembrie.

O purtătoare de cuvânt a grupului de lobby pentru drepturile animalelor LAV a declarat că acest lucru înseamnă că ursul nu poate fi ucis înainte de această dată, dar nu a existat o confirmare imediată a acestui lucru din partea instanței.

În urmă cu două săptămâni, Trento Today relata că ursul ar putea fi adus în România.

Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor a informat Ministerul italian al Mediului cu privire la posibilitatea de a putea transfera ursul JJ4, în cazul în care nu poate fi eliberat în sălbăticie, într-un refugiu din România.

Este vorba de Liberarty Bear Sanctuary Zărneşti administrat de asociaţia Milioane de Prieteni, membră a Organizației Internaționale pentru Protecția Animalelor.

Asociațiile pentru protecția animalelor pledează și acum pentru transferul ursoaicei într-un loc mai adecvat.

Numărul urșilor a explodat în ultimii ani

Judecătorii au dispus aceeași măsură pentru un alt urs, MJ5, care nu a fost încă capturat și care se confruntă, de asemenea, cu un ordin de eutanasiere după ce în martie a rănit un bărbat care își plimba câinele pe un drum de munte.

Datele administrației locale indică faptul că Trentino avea în jur de 100 de urși sălbatici în 2021, iar numărul acestora a crescut cu aproximativ 10% pe an începând cu 2015.

Guvernatorul din Trentino, Maurizio Fugatti, a declarat luna trecută că numărul optim ar fi de aproximativ 50 și că provincia sa are în prezent aproximativ 70 de urși „în exces".

Jumătate dintre locuitorii din Trentino sunt împotriva uciderii urșilor JJ4 și MJ5, condamnați la moarte în provincia Trento.