După un scor extrem de strâns și după ce niciunul dintre candidați nu a obținut majoritatea absolută din primul tur, turcii se îndreaptă din nou la vot duminică, pentru a-și alege președintele. Poate fi un moment istoric pentru Turcia.

La alegerile prezidențiale din 2023, cinci milioane de turci votează pentru prima dată și nu au cunoscut alt lider în afară de actualul președinte, Recep Tayyip ErdoganFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pe de o parte, poate rămâne prinsă sub pumnul de fier cu care actualul președinte o conduce și cu moștenirea sa economică dezastruoasă, dar și cu poziția internațională ambiguă, de jucător la două capete – și cu Occidentul, și cu Rusia. Pe de altă parte, are șansa unei schimbări după 20 de ani, cu o figură neînsetată de a dicta și care promite restaurarea democrației în Turcia.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan, aflat la putere de 20 de ani, pornește ca favorit în cursa pentru un alt mandat de cinci ani în fruntea Turciei. Dar nimic nu este decis nici pentru turul al doilea, iar lupta se va da până în ultimul ceas la urne, căci pe cei doi candidați îi despart doar două procente, potrivit unor sondaje publicate de Politico.

Sunt așteptați să voteze 64 de milioane de turci, dintre care 3,4 milioane se află în afara țării. Votanții din străinătate reprezintă circa 5% din totalul alegătorilor, iar cea mai mare parte a lor se află în Germania. Din primele estimări, participarea la vot în diaspora va fi chiar mai mare decât în primul tur.

Citește continuarea pe Panorama.