Un număr record de ruși, de departe cel mai mare din ultimele trei decenii, s-au mutat în Finlanda vecină în 2022, au arătat statisticile oficiale miercuri, potrivit AFP.

Rusii fac cozi imense la granita cu Finlanda pentru a fugi de incoporare in razboiul lui PutinFoto: Lauri Heino / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Un total de 6.003 de persoane au părăsit Rusia pentru Finlanda anul trecut, conform Statistics Finland, ceea ce o face prima opțiune a rușilor pentru imigrație.

Imigrația în Finlanda a crescut în general, cu aproape 50.000 de persoane stabilindu-se în țară, comparativ cu o medie de 29.000 până la 36.000 în ultimii ani.

De la începutul anilor 1990, migrația anuală din Rusia în Finlanda a rămas sub 3.100 de persoane.

„Puteți vedea că Rusia are o mulțime de factori care determină migrarea în acest moment, desigur legate de războiul din Ucraina”, a declarat Johannes Hirvela, director de dezvoltare la Serviciul finlandez de imigrare, pentru AFP.

„Mulți ruși au sosit ca solicitanți de azil”, a adăugat el, mulți din „motive de muncă”.

„Angajatorii finlandezi au părăsit și Rusia, iar unii dintre ei și-au dorit ca angajații lor ruși să lucreze în Finlanda”, a adăugat Hirvela.

Rusia este urmată de Suedia, India, Estonia și Filipine ca principale țări de origine.