Tratamentul aplicat unei păsări kiwi la o grădină zoologică din Miami a înfuriat mii de neozeelandezi, care au lansat o campanie furibundă pentru a readuce pasărea lor națională acasă, notează The Guardian.

Pasărea kiwi, un simbol național pentru Noua ZeelandăFoto: Lukas Blazek | Dreamstime.com

Imaginile cu pasărea pe nume Pāora au fost postate pe rețelele de socializare de Holly Neil, o fotografă de natură neozeelandeză.

„Tratamentul aplicat bietei kiwi la grădina zoologică din Miami este îngrozitor. Sunt atât de supărată din cauza asta. Este ținută trează în timpul zilei, în ciuda faptului că este o specie nocturnă. Când fuge să se ascundă într-o cutie întunecată, ei deschid capacul. Este atât de supărător să vezi un taonga (simbol maori) tratat astfel”, a spus ea.

În videoclipul postat online, sunt văzuți vizitatori ai grădinii zoologice în jurul păsării kiwi în timp ce aceasta stă pe o masă sub lumini puternice, în ciuda faptului că este o creatură nocturnă. În clip se aude cum un îngrijitor spune: „Îi place să fie mângâiat, este ca un cățeluș și îi place să i se mângâie capul".

h2: „Am jignit o națiune”

Imaginile au devenit virale în doar câteva ore - provocând o petiție de 9.000 de persoane, un val de plângeri adresate grădinii zoologice, o intervenție guvernamentală din partea Departamentului pentru Conservare și o reacție din partea premierului neozeelandez.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al grădinii zoologice, Ron Magill, a declarat că grădina zoologică „a făcut o greșeală imensă".

După ce a primit o avalanșă de plângeri, „m-am dus imediat la directorul grădinii zoologice și i-am spus că am jignit o națiune", a declarat acesta într-un interviu la radioul național.

Pasărea a fost numită în onoarea ecologistului și liderului maori Pāora Haitana, care a făcut parte dintr-o delegație care a vizitat Zoo Miami pentru o ceremonie oficială după ce kiwi a eclozat în 2019, notează publicația neozeelandeză RNZ.

(foto articol: ©Lukas Blazek|Dreamstime.com)