Procurorul general al SUA a declarat marți că 451 de clerici au comis acte de pedofilie împotriva a aproape 2.000 de minori în statul Illinois începând cu anii 1950, mult mai mulți decât a recunoscut anterior biserica, potrivit AFP

Preoti catoliciFoto: Joel Klamar / AFP / Profimedia Images

Biroul său a lansat o anchetă privind preoții prădători sexuali în 2018, după ce un raport privind biserica din Pennsylvania a provocat o undă de șoc în SUA, iar marți și-a publicat concluziile într-un document de aproape 700 de pagini.

„Înainte de această anchetă, diocezele catolice din Illinois au publicat o listă cu 130 de pedofili cunoscuți. Prin comparație, acest raport dezvăluie numele și informații detaliate despre 451 de preoți și călugări care au abuzat cel puțin 1.997 de copii”, a scris procurorul Kwame Raoul în preambul.

Acești abuzatori, dintre care mulți sunt morți, „s-ar putea să nu fie niciodată trași la răspundere în fața unei instanțe de judecată, dar, numindu-i, dorim să aducem transparență și o oarecare ușurare victimelor care au suferit mult timp în tăcere”, a adăugat el.

Într-un raport preliminar, predecesoarea sa, Lisa Madigan, indicase deja că a fost notificată cu privire la „acuzații împotriva a cel puțin 500 de preoți” care nu figurau pe lista publicată de cele șase eparhii din stat. Activitatea succesorului ei a rafinat numărătoarea.

Raportul său conține multe mărturii înfiorătoare, inclusiv o femeie care a fost violată în mod repetat de un preot angajat ca profesor de matematică într-o școală catolică atunci când avea zece ani; și bărbați care au fost abuzați în copilărie și care apoi s-au luptat ani de zile cu gânduri suicidare și comportamente de dependență.

De asemenea, el atrage atenția asupra responsabilității ierarhiei, care s-a mulțumit multă vreme să transfere preoții acuzați de pedocriminalitate în alte dioceze, fără a-i denunța.

Biserica catolică americană a fost zguduită de o serie de articole apărute în Boston Globe în 2002 despre abuzurile comise de clerici în acest oraș din estul țării. Aceste dezvăluiri, popularizate în filmul Spotlight, au dezlănțuit vocile victimelor din întreaga țară.

De atunci, mulți preoți au fost excluși din cler și au fost urmăriți în justiție. De asemenea, Biserica a plătit sume mari pentru a despăgubi victimele.

În 2018, Biroul procurorului general din Pennsylvania a mai dat o lovitură bisericii când a detaliat agresiunile sexuale comise de peste 300 de preoți asupra a aproximativ 1.000 de copii de-a lungul mai multor decenii.

În urma acestui fapt, mai multe state au desfășurat investigații similare. În aprilie, Maryland a publicat o listă cu 150 de preoți pedofili vinovați de abuzuri „oribile și repetate” asupra a cel puțin 600 de copii, din anii 1940 până în 2002.