Republicanul Ron DeSantis își va anunța miercuri candidatura la alegerile prezidențiale americane din 2024 în cadrul unei conversații live pe Twitter cu Elon Musk, a declarat marți o sursă pentru AFP.

Ron DeSantis, guvernatorul FlorideiFoto: Michele Eve Sandberg / Shutterstock Editorial / Profimedia

Informația a fost confirmată de patronul rețelei de socializare. „Îl voi intervieva pe Ron DeSantis și are un anunț important de făcut”, a spus el într-un schimb de replici cu Wall Street Journal.

Conversația dintre cei doi bărbați este prevăzută pentru miercuri, la ora 18.00, ora Washingtonului (22.00 GMT).

Guvernatorul Floridei este văzut ca principalul rival al lui Donald Trump pentru nominalizarea republicană.

Un drum dificil pentru DeSantis

Fostul ofițer de marină a fost ales la limită în 2018 pentru a conduce Florida, în sud-estul Statelor Unite, după ce a primit sprijinul lui Trump, aflat atunci la Casa Albă.

De atunci, el s-a distanțat de miliardar și a câștigat popularitate înmulțind loviturile ultraconservatoare pe tema educației sau a imigrației.

Dar calea lui Ron DeSantis spre Casa Albă este plină de dificultăți.

Guvernatorul în vârstă de 44 de ani, în care mulți conservatori își puseseră speranțele pentru președinție după realegerea sa triumfală în Florida în noiembrie 2022, se clasează cu mult în urma lui Donald Trump - oficial candidat din 16 noiembrie 2022 -, potrivit numeroaselor sondaje de opinie.

Principalul său handicap? Lipsa de carismă, semnalată de toate părțile.

„Vânătoarea de vrăjitoare”

Aflat sub mai multe anchete judiciare, Donald Trump continuă să denunțe o „vânătoare de vrăjitoare” - un strigăt de mobilizare pentru baza sa electorală, care îi rămâne în mare parte fidelă - și s-a aruncat cu tot avântul în cea de-a doua sa cursă pentru Casa Albă.

Fostul președinte se laudă că a strâns mai multe milioane de dolari după inculparea sa istorică, la 4 aprilie, de către un tribunal din New York, care a făcut obiectul unei mediatizări amețitoare.

În această confruntare cu Donald Trump, însă, Ron DeSantis poate conta pe un masiv fond de război de 110 milioane de dolari din care intenționează să scoată bani pentru a încerca să recupereze decalajul, inundând țara cu reclame.

Într-un videoclip recent al comitetului său de acțiune politică, un bărbat pune un autocolant „DeSantis for President” pentru a acoperi un „Trump 2016” pe o mașină.

Este un rezumat al mesajului pe care guvernatorul vrea să îl transmită alegătorilor: în fața miliardarului de 76 de ani, Ron DeSantis pretinde că întruchipează noua gardă.

Cei doi bărbați sunt cei doi favoriți pentru nominalizarea republicană.

Ceilalți candidați republicani declarați - Nikki Haley, Tim Scott, Asa Hutchinson - depășesc rareori 5% din intențiile de vot.

Bătălia promite să fie acerbă. Ostilitățile dintre cei doi bărbați au început cu mult înainte ca guvernatorul Floridei să intre în arenă, cu declarații acide și mitinguri.

Candidatul ales de tabăra republicană în urma unor alegeri primare se va confrunta cu candidatul democrat în noiembrie 2024.