Un bărbat din Missouri care a condus o camionetă închiriată în barierele de securitate din apropierea Casei Albe a fost acuzat că l-a amenințat pe președinte, după ce autoritățile au spus că el s-ar fi izbit în mod deliberat în gardul de securitate, relatează Reuters.

Un camion a intrat in bariera de securitate de la Casa AlbaFoto: Benjamin Berger / AP / Profimedia

Un martor Reuters a văzut anchetatorii scoțând un steag cu svastica nazistă din interiorul camionului care s-a izbit de gardul de securitate din Piața Lafayette, o zonă publică din apropierea complexului Casei Albe, luni seară. Autoritățile nu au spus nimic despre ceea ce ar fi putut fi în spatele accidentului, care nu a provocat răniți.

Cine e șoferul care a intrat cu mașina în barieră

Șoferul, identificat ca fiind Sai Varshith Kandula, de 19 ani, din Chesterfield, Missouri, a fost reținut de Serviciul Secret.

Kandula se confruntă cu o serie de acuzații, inclusiv amenințarea cu uciderea, răpirea sau rănirea președintelui, vicepreședintelui sau a unui membru al familiei, a declarat poliția din SUA într-un comunicat.

„Ancheta preliminară dezvăluie că șoferul ar fi putut să fi lovit în mod intenționat barierele de securitate din Piața Lafayette”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Secret Anthony Guglielmi pe Twitter.

Accidentul a avut loc în secțiunea centrală a zonei de nord a pieței Lafayette.

Marți dimineața, mai existau puține semne că incidentul a avut loc, în afară de urme de cauciuc pe o bordură, câțiva gardieni care supravegheau locul și câteva echipe TV.

Timp de zeci de ani, Piața Lafayette a fost un loc proeminent pentru proteste politice și evenimente legate de libera exprimare. Acesta a fost închis în mai 2020 de un gard perimetral instalat după protestele Black Lives Matter. Gardul a fost îndepărtat de atunci, dar barierele care blochează traficul au rămas.

Securitatea în jurul Casei Albe și a altor clădiri federale a crescut constant după o serie de alte incidente, inclusiv revolta din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu. Într-un alt incident din 2021, un vehicul a lovit doi ofițeri de poliție ai Capitoliului, unul dintre ei murind. Șoferul a fost ucis de polițiști.

Locația exactă a președintelui Joe Biden la momentul accidentului, chiar înainte de ora locală 22:00. (0200 GMT marți) este neclar. El s-a întâlnit luni seară cu președintele Camerei Reprezentanților SUA, Kevin McCarthy, la Casa Albă.