Parlamentul Ungariei a eliminat marți secțiunea controversată a unei legi care vizează persoanele LGBTQ+, care permitea denunțarea anonimă a celor care „pun la îndoială” definiția constituțională a căsătoriei, familiei și genului, relatează AFP.

Pride-ul din Budapeste din 2022Foto: Anna Szilagyi / AP / Profimedia

Votat de Parlament în aprilie, acest amendament la un text din 2014 privind avertizorii a extins lista domeniilor pentru care cetățenii pot face denunțuri.

Pentru a „proteja stilul de viață maghiar”, amendamentul permite astfel denunțarea „oricărei chestionări a căsătoriei”, consacrată în Constituție din 2019 ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie.

De asemenea, el încuraja oamenii să denunțe persoanele care neagă „dreptul copiilor de a avea o identitate corespunzătoare sexului lor la naștere”.

Textul a fost criticat de asociațiile pentru drepturile omului, deoarece completează un arsenal legal care alimentează ura împotriva minorităților sexuale și de gen.

Președintele Ungariei, Katalin Novak, a refuzat textul și a trimis legea înapoi parlamentului pentru revizuire, declarând că „dispoziția formulată vag nu protejează efectiv valorile stabilite în Constituție”.

O versiune modificată a fost, așadar, aprobată de deputați marți.

Din 2018, Ungaria și-a schimbat treptat legislația ca parte a proiectului societal al premierului Viktor Orban, care dorește să inaugureze o „nouă eră iliberală”.

A interzis studiile de gen, înregistrarea schimbării sexului în documentele oficiale de stare civilă și adopția de către cuplurile de același sex.

De asemenea, nu mai este posibil să se discute despre schimbarea sexului sau homosexualitate cu minorii în temeiul unei legi adoptate în 2021. Comisia Europeană a deschis o procedură de încălcare a dreptului comunitar, susținută de 15 țări UE.

Ungaria se află în mijlocul negocierilor cu Bruxelles-ul pentru a debloca miliarde de euro din fonduri europene înghețate din cauza nerespectării statului de drept.

Anterior, această țară central-europeană, membră a UE din 2004, era una dintre cele mai liberale țări din regiune. Homosexualitatea a fost dezincriminată la începutul anilor 1960, iar uniunile civile între soți de același sex au fost recunoscute în 1996.