Presedintele american George Bush a declarat ca Iranul are intentia de a deveni o putere nucleara, dotata cu "o arma care distruge oameni", indeosebi in Orientul Mijlociu - precizeaza publicatia Washington Post, preluata de agentiile internationale de presa. Liderul de la Casa Alba a facut aceste afirmatii intr-un interviu acordat unui post de radio care emite, cu finantare americana, in Iran. Elementul surprinzator in acest interviu este acuzatia presedintelui Bush ca Iranul si-a declarat in mod deschis intentiile militare, ceea ce este in contradictie cu raportul serviciilor de informatii americane, care au anuntat, la finalul anului trecut, ca Iranul a abandonat inca din anul 2003 programul nuclear.

Purtatorul de cuvant al Consiliului National al Securitatii, Gordon Johndroe, a incercat sa aduca lamuriri suplimentare, incercand sa-l scuze, intr-un fel, pe presedintele american. El a explicat ca liderul de la Casa Alba s-a referit la declaratiile din trecut ale Iranului referitoare la stergerea Israelului de pe harta.

In schimb, expertii in problemele Iranului si proliferarii nucleare au fost mult mai duri in declaratii, subliniind ca afirmatiile presedintelui american sunt gresite."Nu este adevarat!" - a precizat presedintele Fundatiei pentru securitate globale, Joseph Cirincione. El a adaugat ca Bush este la fel de nedocumentat ca senatorul John McCain, candidatul republicanilor la presedintie, care declarase ca Iranul antreneaza Al-Qaida.