Irlanda a aprobat o nouă lege care face ca această țară să fie prima din lume ce va impune etichete de avertizare privind cancerul pe recipientele care conțin băuturi alcoolice, relatează UPI și The Guardian.

irlanda va eticheta băuturile alcoolice cu avetismente privind riscul de cancerFoto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

Ministrul irlandez al Sănătății, Stephen Donnelly, a semnat luni Regulamentul privind etichetarea alcoolului în scopuri de sănătate publică, care va impune etichete care să indice conținutul caloric, gramajele de alcool, riscurile de cancer și de boli hepatice și pericolele consumului de alcool în timpul sarcinii.

Legea va intra în vigoare peste trei ani, pentru a da timp întreprinderilor să se conformeze normelor.

„Am semnat reglementările astfel încât ... etichetele trebuie să conțină detalii despre conținutul caloric, gramele de alcool și riscurile de boli hepatice și cancer", a declarat Donnelly.

Donnelly a precizat că noile etichete vor alinia băuturile alcoolice la alte produse care sunt deja obligate să prezinte riscurile pentru sănătate pe ambalaj, dar și avertismente, așa cum se întâmplă și în cazul țigărilor.

„Cu aceste informații, putem lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la consumul nostru de alcool. Ambalajele altor produse alimentare și băuturi conțin deja informații privind sănătatea și, dacă este cazul, avertismente de sănătate. Această lege aliniază produsele alcoolice la aceste prevederi."

Controversatul plan de etichetare a obținut anterior aprobarea Uniunii Europene și a Organizației Mondiale a Comerțului, după ce producătorii de alcool din întreaga lume s-au plâns, dar nu au reușit să determine agențiile să intervină și să blocheze măsura.

Noile etichete vor fi obligatorii pe toate băuturile alcoolice și vor apărea, de asemenea, pe indicatoarele și afișajele din interiorul pub-urilor și al magazinelor de băuturi alcoolice.

Producătorii de vinuri, nemulțumiți

Promotorii vieții sănătoase au salutat legea, în timp ce producătorii europeni de vinuri au exprimat cea mai puternică opoziție față de acest plan, susținând că nu s-a dovedit că consumul de vin ar putea duce la creșterea riscului de cancer.

De asemenea, industria vinului a îndemnat Irlanda să aștepte un sistem de etichetare mai favorabil în întreaga UE, care ar lăsa probabil cancerul în afara listei de riscuri de consum.

Organizațiile civice au sporit și mai mult presiunea asupra acestei probleme luni, după ce au trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și altor lideri europeni, prin care au solicitat o acțiune sporită în ceea ce privește etichetarea pentru toate produsele.

„Informațiile privind nutriția și ingredientele de pe etichetă reprezintă cea mai potrivită și cea mai practică modalitate de a respecta dreptul consumatorilor de a ști", susține organizațiile.

Lobby-iștii din industria băuturilor au avertizat că noua lege va duce la o penurie majoră de mărci populare de alcool la comercianții cu amănuntul irlandezi, din cauza conflictelor legate de ambalaj.

„Precedent periculos”

Hildegarde Naughton, ministrul pentru sănătate publică, bunăstare și strategia națională privind drogurile, a declarat că dovezile medicale au arătat că și un nivel scăzut de consum de alcool prezintă un risc de cancer.

Consumul de alcool în Irlanda a atins un nivel maxim în 2001, când o persoană a băut în medie 14,3 litri de alcool pur pe an. Acest procent a scăzut la 10,2 litri, potrivit Health Research Board.

Comisia Europeană nu a obiectat la planul Irlandei, pe care guvernul l-a semnalat anul trecut, în ciuda protestelor din partea Italiei, Spaniei și a altor șase state membre ale UE.

Coldiretti, cea mai mare asociație de agricultori din Italia, a descris avertismentele „terifiante" ca fiind un „atac direct".

„Unda verde din partea Uniunii Europene pentru etichetele alarmiste ale vinului în Irlanda reprezintă un precedent periculos, deoarece riscă să deschidă ușa către alte legislații capabile să influențeze negativ alegerile consumatorilor."