Austria a anunţat luni că l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Viena după ce Budapesta a publicat un decret care prevede eliberarea a sute de traficanţi de migranţi în vederea expulzării lor, conform AFP.

Viktor OrbanFoto: AGERPRES
  • „Aşteptăm explicaţii de la Ungaria şi, prin urmare, l-am convocat în această după-amiază pe ambasador pentru o discuţie urgentă.
  • Ca ţară vecină, această decizie a Ungariei are repercusiuni directe asupra securităţii noastre”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe într-o declaraţie pentru AFP, potrivit News.ro, ministerul de la Viena declarându-se „extrem de îngrijorat” de decizia Budapestei.

Alertată de un reportaj recent al televiziunii ungare cu privire la presupusa eliberare a traficanţilor, Austria a înăsprit în weekend controalele la frontieră.

  • „Traficanţii sunt infractori aparţinând crimei organizate, iar acţiunile lor pun în pericol viaţa oamenilor”, a reacţionat Ministerul de Interne de la Viena.

Guvernul premierului naţionalist Viktor Orban a decis la sfârşitul lunii aprilie să elibereze 700 de deţinuţi, majoritatea originari din ţările limitrofe. Aceştia vor trebui „să părăsească teritoriul Ungariei în termen de 72 de ore”, conform textului decretului. Potrivit autorităţilor, închisorile se confruntă cu o creştere a numărului de deţinuţi condamnaţi pentru trafic de persoane - în prezent ei reprezintă 13% din total, adică aproximativ 2.600 de persoane din 73 de ţări. Prin urmare, decretul publicat la 27 aprilie urmăreşte să limiteze „costurile pentru contribuabilii maghiari”.

Întrebat de AFP despre calendarul implementării acestei măsuri, guvernul nu a răspuns imediat.

Sub conducerea lui Viktor Orban, Ungaria a adoptat o linie dură în ceea ce priveşte imigraţia ilegală - a construit garduri la frontierele sale şi a restricţionat depunerea cererilor de azil la ambasadele din străinătate, înăsprind în acelaşi timp sancţiunile pentru traficanţi.